Svet
32 ogledov

Oslepeli 10-letnik prvak v judu

(Foto: YouTube)
1/2
Žurnal24 main
Desetletni Kieran Clarke, ki je pred petimi leti oslepel zaradi alergijske reakcije na penicilin, je britanski prvak v judu. Pravi, da je skrivnost njegovega uspeha v zmožnosti popolne koncentracije.

Kieran Clarke, ki ga kličejo tudi Slepi bes, je pred petimi leti povsem oslepel.  Kriva je bila sicer redka alergijska reakcija na penicilin, tako imenovani Stevens-Johnsonov sindrom.

Vzdušje v klubu je enkratno. Kadar sem slabe volje, grem v klub in tam se znebim vseh frustracij, a ne na slab način.
Kieran Clarke, 10 let

Desetletnik iz britanskega Aylesburyja juda pred izgubo vida nikoli ni treniral, odkar je slep, pa je že osvojil dve državni tekmovanji. "Zdravniki so mu predpisali penicilin. Dobil ga je žličko zjutraj in eno zvečer. Učinkovala je šele druga. Nikoli nisem videla, da se lahko mehurji pojavijo tako hitro," je povedala Kieranova 40-letna mama Debbie. Po poročanju Daily Maila so se Kieranu pojavila rane po vsem telesu, nekaj tudi v ustih, zaradi česar več tednov ni spregovoril. Odpadli so mu nohti in trepalnice, bolezen pa je uničila tudi očesno roženico, zaradi česar je oslepel.

Oglejte si tudi video s tekmovanja v judu, kjer Kieran kljub slepoti povsem suvereno obvladuje nasprotnika.

Premaguje zdrave nasprotnike
Kljub temu je Kieranu na tekmovanjih juda uspelo premagati povsem zdrave nasprotnike, sam pa pravi, da je skrivnost njegovega uspeha ta, da se lahko popolnoma osredotoči na sotekmovalca.

"Mislim, da sem prav zato tako dober v judu. Ker si vzamem čas in počakam na pravi trenutek za potezo," je dejal Kieran, ki se trenutno pripravlja na osvojitev oranžnega pasu na mednarodnem tekmovanju v juliju.  

Slep "ne vidi nič slabega"

"Skoraj leto dni sem živel pod odejo, saj so bile moje oči preveč občutljive na svetlobo. Za menoj so že tri operacije. Vsak dan so mi v oči nalili 16 kapljic tekočine, s stekleno palčko pa so mi čistili gnoj. Bolečine so bile neznosne, najbolj pa sem sovražil to, da so se pogovarjali, ali bom preživel ali ne," je dejal. "Ni me skrbelo, da bom ostal slep, hotel sem samo preživeti. Nekateri me celo sprašujejo, ali mi je všeč, da sem slep; pravim da mi pravzaprav je, saj tako ne vidim nič slabega, kar se dogaja po svetu."

Desetletnika v klub, kjer judo trenira dvakrat na teden, zaradi njegove slepote najprej niso hoteli sprejeti, a ko je na tekmovanjih premagal nekaj njihovih članov, so ga vzeli medse.

"Kieran je čudežen, tudi v bolnišnici so bili presenečeni nad tem, kako je sprejel svojo slepoto. Pravi, da ga sicer ne moti, a mislim, da z borbami rešuje svoje frustracije, za katere trdi, da jih nima. Na nekatera tekmovanja ga celo nočejo sprejeti zaradi njegove lastne varnosti, a mene bi na njihovem mestu bolj skrbela varnost drugih tekmovalcev," pa je še dejala dečkova mama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.