Svet
15 ogledov

Osma žrtev strupene brozge

Štiri tisoč ljudi pospešeno gradi nasip, ki naj bi zadržal brozgo ob novem izlit Žurnal24 main
Našli osmo žrtev ekološke nesreče. Odgovorni morajo za katastrofo plačati. Pridržali direktorja podjetja MAL Zrt. Novo razlitje naj bi bilo le še vprašanje časa.

Truplo osme žrtve so našli v bližini vasi Devecser. Gre za osebo, ki je bila na seznamu pogrešanih. V bolnišnici je še vedno 45 ljudi, pogrešanih pa ni več.

"Odgovorni morajo plačati"

Madžarski premier Viktor Orban je jasno povedal, da morajo odgovorni za nesrečo v Ajki plačati. Po njegovih besedah je treba poskrbeti za štiri zadeve. Vsi prizadeti morajo dobiti odškodnine, treba je ohraniti službe v tovarni aluminija, odgovorni morajo odgovarjati za nesrečo, treba pa je tudi identificirati druga potencialno nevarna industrijska mesta.

V torek bo Madžarsko obiskal tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Vlada je sprejela tudi odločitev, da imenuje pooblaščenca, ki bo prevzel nadzor nad podjetjem MAL Zrt. Medtem je policija že pridržala direktorja podjetja MAL Zrt Zoltana Bakonyija.

Načeti rezervoar

Trenutno so vse oči uprte v rezervoar, na katerem zeva 50-centimetrska  razpoka. Okoljski minister Zoltan Illes je opozoril na neizogibnost drugega razlitja. "Do izlitja lahko pride zdaj, jutri, pojutrišnjem, kdo ve," pravi Illes.

Prebivalci bližnje vasi Devecser čakajo na morebitno evakuacijo. Vojska je na območje poslala 300 vojakov in 127 vozil, v pripravljenosti je tudi pet vlakov, ki bodo na voljo za evakuacijo 5400 ljudi.

Iz rezervoarja bi se tako na že prizadeto območje lahko razlilo med pet in sedem milijonov ton rdeče brozge. Strokovnjaki poskušajo storiti vse, da bi bile posledice novega razlitja čim manjše. Nasip iz zemlje in kamenja, ki naj bi zaustavil tok brozge, bo predvidoma končan jutri. Oblasti upajo, da bo obroč zgrajen pravočasno ter da jim bo na roke šlo tudi vreme. Vsako deževje bi lahko naredilo brozgo bolj tekočo, zaradi česar bi jo bilo težje zajeti.

EU že poslala pomoč

"Hitra izbira ekipe kaže, da evropska solidarnost deluje," je hitro sestavo ekipe strokovnjakov, ki bodo pomagali Madžarom soočiti se s posledicami katastrofe, komentirala evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva.

Petčlansko ekipo, ki naj bi jutri prispela na Madžarsko, sestavljajo strokovnjaki iz Francije, Belgije, Avstrije, Nemčije in Švedske. Pomagali bodo oceniti učinek izlitja strupene rdeče gošče na okolje ter nadaljnja tveganja in potrebo po pomoči. Poleg tega bodo svetovali, kako najbolje preprečiti širitev onesnaženja in odpraviti dosedanje onesnaženje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.