Svet
18 ogledov

Osmerico usmrtili zaradi drog

Protesti proti usmrtitvi
1/9
EPA
V Indoneziji so kljub nasprotovanju iz vsega sveta usmrtili osem na smrt obsojenih tihotapcev mamil.

Med usmrčenimi so Brazilec, Indonezijec, dva Avstralca in štirje Nigerijci. Smrtno kazen je izvedel strelski vod. Za filipinsko državljanko so v zadnjem trenutku usmrtitev preložili.

Pri usmrtitvah v Indoneziji obsojence malo po polnoči privedejo na prizorišče usmrtitve, jih privežejo na stebre ter jim nato dajo možnost klečanja, sedenja ali stanja, preden jih usmrti 12-članski strelski vod.

Zaman poskušali izposlovati pomilostitev

Vlade nekaterih usmrčenih tujcev so v preteklih tednih zaman poskušale pri indonezijskih oblasteh izposlovati pomilostitev. Avstralija je celo zagrozila s posledicami, če bo prišlo do usmrtitev. A indonezijski predsednik Joko Widodo je velik zagovornik smrtne kazni za tihotapce in preprodajalce drog, ker da se njegova država spopada z naraščanjem zlorab prepovedanih drog.

Še danes so Evropska unija, Avstralija in Francija v skupni izjavi opozorile, da bi usmrtitve imele vpliv na položaj Indonezije v svetu in na njen mednarodni ugled. Pred usmrtitvami so obsojence še zadnjič obiskali svojci.

Usmrtitev Filipinke preložili

Usmrtiti bi morali tudi Filipinko Mary Jane Veloso, a so usmrtitev preložili, potem ko se je filipinskim oblastem predala ženska, ki naj bi jo rekrutirala in pretentala v tihotapljenje drog v Indonezijo, kar je Velosova v času sodnih postopkov ves čas trdila.

V skupini danes usmrčenih bi moral biti tudi francoski državljan, a so tudi v njegovem primeru usmrtitev odložili, dokler se ne izteče pritožbeni postopek na smrtno obsodbo.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 00:50 30.april 2015.

    Nišani ! Pali ! Dej trugo !

  • erikkk 19:40 29.april 2015.

    pardon ... ampak ne smrtjo ...

  • tecumseh_1975 10:24 29.april 2015.

    kdaj bodo pa zgoraj naštete države zagrozile Ameriki, če povsem ne umaknejo smrtne kazni iz svojega kaznovalnega sistema? Aha, bi rad videl...