Svet
95 ogledov

Nov dogovor: "Gre za zgodovinski sveženj"

cop28 fosilna goriva Profimedia
Predstavniki držav na podnebni konferenci ZN v Dubaju so danes soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič v zgodovini vključuje tudi fosilna goriva.

Dogovor sicer ne vsebuje njihove popoldne odprave, temveč poziv k odmiku od njihove uporabe. "V kratkem času smo skupaj prehodili dolgo pot. Trdo smo delali, da bi zagotovili prihodnost za naše ljudi in planet," je v govoru na plenarni seji dejal predsedujoči konferenci Sultan al Džaber.

Po njegovih besedah je končni rezultat dolgotrajnih pogajanj trden akcijski načrt, ki ohranja cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. "Gre za zgodovinski sveženj za pospešitev podnebnih ukrepov," je dodal.

Dogovor je začetek novega sveta brez potrebe po premogu ali nafti, se je na današnji dosežek COP28 odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Današnji dogovor označuje začetek postfosilne dobe," je von der Leyen zapisala na družbenem omrežju X. "Ključni del tega zgodovinskega dogovora resnično izvira iz Evrope. Ves svet je podprl naše cilje do leta 2030: potrojiti obnovljive vire energije in podvojiti energetsko učinkovitost, oboje do leta 2030," je ponosna predsednica komisije.

Predstavniki držav so danes na COP28 soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič v zgodovini vključuje tudi fosilna goriva. Besedilo sicer ne vključuje odprave fosilnih goriv, ki skupaj predstavljajo približno tri četrtine emisij, odgovornih za podnebno krizo, prinaša pa zavezo prehoda od fosilnih goriv v energetskih sistemih.

Ob tem med drugim poziva k "čimprejšnji odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, ki ne naslavljajo energetske revščine ali pravičnega prehoda". Obenem državam predlaga tudi ukrepanje v smeri postopnega zmanjševanja uporabe energije iz premoga, ki ne uporablja tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljika. Vključuje tudi cilj potrojitve zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030 in podvojitve energetske učinkovitosti v tem obdobju.

Mešani odzivi na objavo osnutka

Predsedstvo podnebne konference je v jutranjih urah najprej objavilo zadnjo različico osnutka končnega dogovora. Prvi odzivi so bili različni. Države EU in otoške države z njim ne morejo biti v celoti zadovoljne, saj so si prizadevale za odpravo fosilnih goriv. Ob tem prav tako ni konkretno določene časovnice, do kdaj naj bi se prehod od fosilnih goriv v energetskih sistemih dejansko zgodil.

Nestrinjanje z vsebino osnutka so na jutranjem protestu izrazili mladi okoljski aktivisti. Stephen Cornelius iz naravovarstvene organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF) pa je izrazil razočaranje nad pomanjkanjem popolne odprave fosilnih goriv, a hkrati priznal, da osnutek dogovora "predstavlja pomemben trenutek".

O vsebini novo predstavljenega osnutka so nato potekala nova usklajevanja, pred potrditvijo končnih dokumentov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 16:08 13.december 2023.

    Ob njem še Greta umolkne.