Svet
4 ogledov

Ostal bo v komisiji

Janez Potočnik (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Kandidaturo Janeza Potočnika na volitvah za evropskega poslanca sta zanikala tako njegov kot Barrosov urad.

"Evropski komisar Janez Potočnik predsednika komisije Joséja Manuela Barrosa ni obvestil, da želi kandidirati za evropskega poslanca in namerava končati svoj mandat," so nam včeraj zatrdili v Potočnikovem uradu.

Spletni portal EurActiv.com je včeraj objavil novico, da bo na letošnjih volitvah v Evropski parlament (EP) kandidiralo kar pet dejavnih komisarjev. Med njimi naj bi bil tudi evropski komisar za raziskave in razvoj iz Slovenije Janez Potočnik.

 

Nejasnosti

Mandat komisije bi se zaradi zapletov z Lizbonsko pogodbo lahko podaljšal. Barroso je komisarjem pred kratkim naročil, naj bodo pripravljeni mandat podaljšati do konca leta.

Zanika tudi Barrosov urad
Novico smo včeraj preverili tudi na uradu predsednika Evropske komisije. Tudi tam so zanikali, da bi Barroso od Potočnika prejel obvestilo o predčasnem končanju mandata. Predčasen odhod z mesta komisarja je potreben zato, ker se mandat komisije izteče 31. oktobra letos, medtem ko je datum volitev v EP postavljen med četrti in sedmi junij. Kandidati potrebujejo nekaj časa tudi za vodenje predvolilne kampanje.


Potočnika želi Zares
Potočnik se že dlje časa omenja kot mogoči nosilec liste Zaresa v Evropski parlament. Sam je tovrstne ambicije neuradno že večkrat zanikal, v Zaresu pa omenjenih pogovorov niso niti potrdili niti zanikali.

Potočnik se za sodelovanje na volitvah še vedno lahko odloči. Analitiki predvidevajo, da bodo odločitve komisarjev znane prvi teden v maju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.