Svet
48 ogledov

Ostali brez zdravil za smrtno kazen

injekcija Shutterstock
Ameriški Pfizer je sporočil, da bo onemogočil uporabo svojih zdravil za izvrševanje smrtnih kazni.

Drugo največje farmacevtsko podjetje na svetu, ameriški Pfizer je v petek sporočil, da bo onemogočil uporabo svojih zdravil za izvrševanje smrtnih kazni. Ameriške zvezne države so tako ostale brez zadnjega domačega vira sredstev za usmrtitev.

Pfizer je sporočil, da razvija in izdeluje zdravila zato, da bi izboljšal zdravje ljudi, ne pa obratno in je odločno proti njihovi uporabi za smrtno kazen. Pfizer izdeluje sedem sredstev, ki se lahko uporabijo za mešanice, potrebne za usmrtitve, med njimi propofol, zaradi zlorabe katerega je umrl pop zvezdnik Michael Jackson.

Posebni pogoji za prodajo

Vseh sedem sredstev bo podjetje odslej prodajalo le določenim distributerjem in posameznikom, pod izrecnim pogojem, da jih ne prodajajo državam oziroma zaporom za usmrtitve.

Podobne ukrepe so doslej sprejela tudi druga ameriška farmacevtska podjetja in po državah bodo morali razmisliti o smrtni kazni. Države, kot je Teksas, se smrtni kazni ne bodo odpovedale in bodo skušale najti drugačne načine. Temu bodo potem sledile tožbe nasprotnikov smrtne kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Harrison 09:17 15.maj 2016.

    Prevajanje jim je vrlina :)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:56 14.maj 2016.

    Če si po krivem obsojen te potem takem nihče ne more nazaj v življenje spravt. Idealno za podtikanje dokazov če se hočš nekoga znebit.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:54 14.maj 2016.

    Mal ste ga posračkal z prevajanjem. Drugs niso vedno zdravila ampak so droge. Tu gre vsekakor za droge ker ne gre za zdravilni učinek pač pa za ubijalskega.