Svet
17 ogledov

Ostanki sonde padli v Pacifik

Sonda Fobos-Grunt pred izstrelitvijo v oporišču Bajkonur. EPA
Ostanki sonde so padli v Pacifiški ocean.
Ostanki ruske sonde, ki so jo lani neuspešno izstrelili proti Marsovemu satelitu Fobos, so pristali v Pacifiškem oceanu, daleč stran od obale Čila.

Ugibali, kam bodo padli ostanki

Še v sredo je ruska vesoljska agencija Roskozmos predvidevala, da bodo razbitine padle v osrčje Indijskega oceana, nekje med Indijo in Indonezijo. V četrtek je nato vesoljska agencija napovedala, da bo med 20 in 30 ostankov sonde padlo v Indijski ocean severno od Madagaskarja oz. vzhodno od obale Tanzanije in Kenije.

Po petkovi napovedi naj bi ostanki pristali v Atlantiku ob obali Argentine, po sobotni pa v Pacifiku v višini zahodne obale Čila.

Novi in novi neuspehi

Rusija je Fobos-Grunt 9. novembra lani izstrelila proti Marsovemu satelitu, sonda brez posadke pa je po izstrelitvi zašla iz smeri in se ji kljub poskusom znanstvenikov, da jo reprogramijo, ni uspelo več utiriti. Ta prvi poskus Rusije, da sama razišče Rdeči planet, je tako neslavno propadel.

Fobos-Grunt, na katerem je več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava, bi morala sicer v okviru spodletele misije v letošnjem letu doseči Mars in Fobos. V začetku leta 2013 bi sonda morala pristati na Fobosu, na Zemljo pa bi se po prvotnih načrtih vrnila avgusta 2014 in od tam s seboj prinesla vzorce.

Leto 2011 je bilo težavno za vesoljske ambicije Rusije. Nesreča Fobos-Grunta je namreč Moskvo prizadela le slabe tri mesece po strmoglavljenju plovila brez posadke progres, zaradi česar je morala Rusija začasno ustaviti polete vesoljskih plovil sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo.

V minulem letu je Rusija izgubila tudi tri navigacijske satelite, napreden vojaški satelit in telekomunikacijski satelit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.