Svet
1601 ogledov

Ostra kritika: "Tako se ne vodi države"

Colin Powell Epa
Ameriška zunanja politika je v razsulu, je prepričan nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell, ki je kritičen do kongresnih republikancev, ki si ne upajo kritizirati predsednik Trumpa.

"Bil sem svetovalec za nacionalno varnost pri Ronaldu Reaganu, delal sem za Georga Busha starejšega in mlajšega. Sem zmeren republikanec, ki verjame, da moramo imeti trdno zunanjo politiko, trdno obrambno politiko, da moramo podpirati svoje ljudi, da smo ena država in ena ekipa," je dejal Colin Powell. Dodal je, da mora "republikanska stranka priti k sebi".

"Republikanski voditelji in kongresniki se držijo nazaj, ker jih je strah, kaj se jim bo zgodilo, če spregovorijo. Bodo izgubili strankarske volitve? Ne vem, zakaj je to taka katastrofa," se je vprašal Powell.

"Ko vidijo, da je kaj narobe, morajo to tudi povedati, ker je naša zunanja politika po mojem skromnem mnenju trenutno v razsulu," je dejal nekdanji načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost in nekdanji državni sekretar ZDA.

"Kongres mora nekaj storiti in tudi mediji"

Powell je spomnil na incident, ko je Trump pred kratkim s flomastrom na zemljevid predvidene poti orkana narisal polkrog, da bi zajel tudi Alabamo, ki po trditvah meteorologov ni bila ogrožena. "V mojih časih bi nekdo stopil do predsednika in mu naravnost povedal, da je ustrelil kozla, kar moramo popraviti. Veste, kaj so storili sedaj? Naročili so ministrstvu za trgovino, da podpre vse predsednikove napake. Tako se ne vodi države in kongres mora nekaj storiti in tudi mediji," je zahteval Powell.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia
Še več žvižgačev

Pogovor ameriškega predsednika z ukrajinskim predsednikom glede preiskave sina Jospeha Bidna še vedno odmeva. Ameriški odvetnik Andrew Bakaj je sporočil, da njegova odvetniška družba zastopa več žvižgačev v povezavi s telefonskim pogovorom Trumpa z Volodimirjem Zelenskim

Do zdaj je bila javnost obveščena o dveh žvižgačih, od katerih naj bi eden prihajal iz obveščevalnih krogov in naj bi bil iz prve roke seznanjen z nekaterimi navedba, ki so bile omenjene v prijavi prvega žvižgača. 

Trump vztraja, da s pogovorom ni bilo nič narobe, obenem pa je namignil, da je z Zelenskim govoril tudi podpredsednik Mike Pence. V petek je dejal, da ga je v pogovor prepričal minister za energetiko Rick Perry. Slednji je napovedal, da bo novembra odstopil s položaja. Perryjeva tiskovna predstavnica Shaylyn Hynes je v nedeljo zatrdila, da je Perry spodbujal Trumpa, naj govori z Zelenskim o energetskih in gospodarskih vprašanjih. 

Hunter Biden je bil v času, ko je bil oče podpredsednik ZDA, v nadzornem odboru ukrajinske energetske družbe in naj bi prejemal 50.000 ameriških dolarjev kompenzacije na mesec. Trump trdi, da gre za korupcijo, Joseph Biden pa naj bi pritiskal za odstop ukrajinskega generalnega tožilca, ker je preiskoval Hunterja Bidna. Za to ni nobenih dokazov, Biden pa je skupaj z drugimi evropskimi voditelji res pritiskal proti tožilcu, vendar zato, ker ni storil dovolj proti korupciji.

Amy Klobuchar | Avtor: EPA EPA
Za odstavitev potrebni dve tretjini glasov

Demokrati v senatu potrebujejo dve tretjini glasov za odstavitev Trumpa. Doslej so pomisleke izrazili le trije republikanci, Mitt Romney, Ben Sasse in Susan Collins. Drugi republikanci so tiho ali izražajo podporo Trumpu. Kongresniki in senatorji, ki so v nedeljo zagovarjali Trumpa na televizijah, so se pridružili senatorju Marcu Rubiu s Floride, ki je pred dnevi dejal, da Trumpa z javnim pozivom Ukrajini in Kitajski ne gre jemati resno

Predsedniška kandidatka demokratov Amy Klobuchar je v nedeljo za CNN dejala, da se Trump obnaša kot svetovni gangster. "Mislim, da si zaradi tega zasluži ustavno obtožbo. Primer mora skozi predstavniški dom in priti v senat. Ne vem, kakšne bodo točke obtožnice, ampak jaz se osredotočam na dejstvo, da imamo predsednika, ki se obnaša kot svetovni gangster. Hodi od voditelja do voditelja, da dobi umazanijo o političnem nasprotniku. Zame je to kršitev zakonov, kršitev volilne zakonodaje," je med drugim dejala Klobucharjeva in kot dokaz izpostavila prepis telefonskega pogovora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.