Svet
1141 ogledov

Ostre obsodbe napada na Izrael, poziv o prekinitvi spopadov tudi iz Rusije

Napad na Izrael Profimedia
Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, v katerem je palestinska oborožena skupina Hamas z raketami zjutraj napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa naj bi tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Napad je najostreje obsodila tudi Slovenija, odzivi pa se vrstijo tudi iz drugih držav.

"Nedvoumno obsojam napad teroristov Hamasa na Izrael," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma, in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi.

Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi, ki so "povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani". Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja. "Z bojaznijo spremljamo novice iz Izraela. Nedvoumno obsojamo napade Hamasa. To grozljivo nasilje se mora nemudoma končati. Terorizem in nasilje ne rešujeta ničesar," je zapisal.

Na napad so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. "Najostreje obsojamo današnje množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami," so sporočili na omrežju X.

Podatka o morebitnih slovenskih državljanih na območju Izraela in Gaze še ni. So pa na ministrstvu posvarili, da nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti, in vse državljane Slovenije za nujne primere napotili na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

Hamas napadel Izrael Grozljivi posnetki Svet Nepričakovano: Hamas napadel Izrael, tudi po kopnem

Napad so med drugim sicer ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA.

Kot so sporočili iz Bele hiše v izjavi za javnost, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade "Hamasovih teroristov" na izraelske civiliste. Podarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, ter dodali, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov. "Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

K "takojšnji prekinitvi" sovražnosti med Palestinci in Izraelom je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvala tudi Savdska Arabija, ki se z Izraelom pogaja o normalizaciji odnosov. Iz Egipta, ki meji na Gazo, pa so sporočili, da imajo "intenzivne stike" z vplivnimi mednarodnimi stranmi, da bi zaustavili zaostrovanje konflikta.

Iran je medtem izrazil podporo napadu in ga označil za "ponosno operacijo". "Podpiramo to operacijo in prepričani smo, da jo podpira tudi odporniška fronta," je po poročanju AFP med drugim dejal visoki svetovalec iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Hamas je po lastnih navedbah v prvih 20 minutah operacije izstrelil več kot 5000 raket v smeri Izraela. Izrael je medtem že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze, ob razglasitvi vojnega stanja pa je obrambni minister Joav Galant odobril mobilizacijo rezervistov.

Odzval se je tudi Golob

Premier Robert Golob je v odzivu na današnje napade na Izrael izrazil zaskrbljenost. Ob tem je močno obsodil vojaško operacijo palestinske oborožene skupine Hamas in pozval k umiritvi razmer. Na nasilje so se odzvali tudi nekateri drugi slovenski politiki.

"Današnji napadi na Izrael so izredno zaskrbljujoči. Terorizem in nasilje nad nedolžnimi civilisti ne vodita nikamor. Močno obsojam Hamasova dejanja in pozivam k umiritvi razmer," je Golob sporočil prek vladnega profila na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Robert Golob | Avtor: Epa Epa

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je prav tako na omrežju X komentiral Hamasov napad, rekoč da bo odziv Izraela "upravičeno silovit, celovit in dolgotrajen".

Svoj komentar na nasilje je podal tudi Matej T. Vatovec oz. Levica. V koalicijski stranki so zapisali, da "stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja".

Kot so sporočili v izjavi za javnost, pa je svet vedno znal obsoditi le napade Palestine, ne pa tudi Izraela. "Danes tudi Slovenija ponavlja to napako," so dodali in znova pozvali k priznanju palestinske državnosti.

Solidarnost z Izraelom in sožalje svojcem žrtev sta medtem na omrežju X izrazila predsednika opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin. Hamas, ki ga Evropska unija opredeljuje kot teroristično organizacijo, je zjutraj z raketami napadel več izraelskih mest, večje število njihovih borcev pa je tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Izrael je nato začel s povračilnimi napadi na območju Gaze. Gre za novo, a nepričakovano zaostritev dolgoletnega konflikta.

Število mrtvih med Izraelci je po navedbah zdravstvenih oblasti doseglo 100, med Palestinci pa skoraj 200.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • jezero 13:43 10.oktober 2023.

    Zahodni svet je Palestince že odpisal! Holokavst nad njimi.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:08 08.oktober 2023.

    Kako bi se ti počutil. Ce bi Francija, Anglija in Rusija odločili, da vse cigane iz Evrope pripeljejo na Dolenjsko ? In razglasijo Romsko državo?

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:58 08.oktober 2023.

    Pred leti smo za nekaj dni turistično obiskali tudi Izrael. Počutili smo se neugodno. Težko je uživati na izletu, kjer vre iz vsake človeške glave sovraštvo. Izraelci vzgajajo mladino z orožjem v roki in prepričanju da so izbrana rasa! Če ...prikaži več pogledamo zemljevid iz leta 1946 ali danes. Dobimo odgovor, kaj gre narobe! Izrael je bil ustanovljen kot medicinski poizkus, norosti !