Svet
9 ogledov

Ostro bo zarezal v proračun

Arnold Schwarzenegger Žurnal24 main
Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je napovedal ostro krčenje proračunske porabe za zmanjšanje primanjkljaja.

Republikanec Arnold Schwarzenegger je v petek v državni prestolnici Sacramento napovedal ostro krčenje proračunske porabe za zmanjšanje primanjkljaja, pri čemer meri skoraj izključno na socialne in zdravstvene programe.

Upor demokratov
Schwarzeneggerjevi nasprotniki zahtevajo, da naj guverner raje predlaga odpravo dveh milijard dolarjev predvidenih davčnih olajšav za korporacije. Schwarzenegger jim odgovarja, da to ni rešitev, ker je potrebno vzpodbuditi gospodarstvo in odpiranje novih delovnih mest.

 

Njegov proračunski predlog za leto 2011, ki se začenja že 1. julija, predvideva 12,4 milijarde dolarjev prihrankov. Kljub temu bo obsegal skupaj 83,4 milijarde dolarjev.

Brez drastičnih krčenj bodo problemi

Kalifornija, ki ima največ prebivalcev v ZDA in bi bila kot samostojna država osmo največje gospodarstvo na svetu, se letos sooča z 19,1 milijarde dolarjev proračunskega primanjkljaja. Guverner je povedal, da imajo dovolj denarja za poplačilo dolga za maj in junij, da pa bodo brez drastičnih krčenj porabe kasneje nastali hudi problemi.

Pred palačo protestirali invalidi

Položaj v Kaliforniji je primerjal s tistim v Grčiji, na Irskem in v Španiji. "Ni nam preostalo drugega, kot težke izbire," je povedal v palači, pred katero so proti krčenju socialnih programov demonstrirali invalidi.

Med drugim je predvidena ukinitev programa, ki prejemnikom socialne pomoči pomaga pri iskanju zaposlitve, družine z nižjimi dohodki bodo ostale brez podpore za nego in varstvo otrok, za 60 odstotkov manj denarja bo na voljo za zdravljenje duševnih bolezni in podobno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.