Svet
10 ogledov

Otoplitev odnosov med ZDA in Kubo

Barack Obama Reuters
Izmenjava zapornikov je začetek dolgo pričakovane normalizacije odnosov med ZDA in Kubo.

ZDA in Kuba že vse od leta 1961 ne gojita prijateljskih odnosov, tako da je današnja izmenjava zapornikov pri korak k otoplitvi odnosov. Kuba je domnevno iz humanitarnih razlogov izpustila Alana Grossa, ki je bil zaprt od leta 2009, ZDA pa so izpustile tri kubanske vohune obsojene leta 2001. 

Gross je bil decembra 2009 aretiran in nato obsojen na 15 let zapora, ker naj bi vohunil za ZDA. Trojica Kubancev, ki so jih izpustile ZDA, je bila leta 2001 obsojena, ker se niso registrirali kot tuji vohuni. 

Uro dolg pogovor obeh predsednikov

Tajna pogajanja med obema vladama so potekala več mesecev. Obe strani upata, da je izmenjava talcev sprožilec za normalizacijo razmer. Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski predsednik Raul Castro sta v skoraj uro trajajočem telefonskem pogovoru govorila o spremembah v odnosih med državama. 

Obamova administracija je pripravila novo politiko do Kube. Po besedah republikanskega senatorja Marca Rubia se državi premikata k normalizaciji bančnih in trgovinskih odnosov. V naslednjih mesecih se bo odprlo tudi ameriško veleposlaništvo v Havani.

Obama za umik s seznama podpornic terorizma

Obama naj bi tudi naročil državnemu sekretarju Johnu Kerryju, naj začne postopek revizije za umik Kube s seznama držav podpornic terorizma, na katerem je vse od leta 1982. Med spremembami, ki se obetajo uvodoma, je olajšanje potovanj Američanov na Kubo, povečanje zneska, ki ga lahko kubanski izseljenci pošljejo domov sorodnikom in olajšanje drugih sankcij, čeprav pa bo za popolno odpravo blokade potreben ukrep kongresa.

Razprava bo žgoča, vendar je tudi v kongresu vse več glasov za konec embarga predvsem od predstavnikov kmetijskih držav, ki želijo izvažati na Kubo.

Komentarjev 1
  • Filipka 23:56 17.december 2014.

    To pa je prišlo kot strela z jasnega!