Svet
19 ogledov

Otroci bodo imeli po tri ali več staršev

istospolni starsi Shutterstock
Otroci na Nizozemskem bi lahko v prihodnje imeli tri ali celo več staršev, saj namerava tamkajšnja vlada urediti vprašanje starševstva, ki zadeva kakih 25 tisoč otrok v nizozemskih homoseksualnih družinah.

Kot je v sredo sporočilo nizozemsko pravosodno ministrstvo, bodo proučili, kakšne so možnosti, da priznajo tri ali več staršev na družino.

Poročilo o tem so od vlade zahtevale levo usmerjena Zelena stranka ter liberalna VVD in laburistična PvdA, ki sta prejšnji mesec zmagali na parlamentarnih volitvah. Ugotoviti namreč želijo, kako bi bilo mogoče v to smer dopolniti zakon o homoseksualnem starševstvu, ki je trenutno v parlamentarni proceduri.

Za pravice nebioloških staršev

Nizozemska je leta 2001 kot prva država legalizirala poroke homoseksualnih parov, trenutno pa v takšnih zvezah živi kakih 25 tisoč otrok. Po mnenju poslanke Zelene stranke Liesbeth van Tongeren bi morali priznati tudi pravice nebioloških staršev – tako v homoseksualnih kot heteroseksualnih zvezah –, kot so očimi ali mačehe.


Zakonodaja namreč trenutno izrecno ne priznava pravic mačeh ali očimov nekega otroka, kot tudi ne donatorjev sperme, ki bi želeli biti vključeni v otrokovo življenje, je dodala poslanka. V njeni stranki so ob tem pojasnili, da je zakonsko priznano starševstvo danes skoraj v vseh primerih posledica biološkega starševstva, to pa ne "predstavlja raznolikosti nizozemskih družin".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.