Svet
15 ogledov

Otroci bodo lahko odločali o svoji smrti

Evtanazija je v mnogih državah izjemno sporno vprašanje, ob katerem se krešejo e Žurnal24 main
Belgijski parlament je sprejel zakon, ki dovoljuje evtanazijo za neozdravljivo bolne otroke.
Belgijski parlament je potrdil evtanazijsko zakonodajo, ki ne uvaja starostne omejitve. Na Nizozemskem, na primer, je evtanazija uzakonjena za otroke starejše od 12 let, če to odobrijo tudi njihovi starši.
 
Kljub temu, da zakon ne uvaja starostne omejitve, bodo zanjo lahko zaprosili le otroci, ki so neozdravljivo bolni, v velikih bolečinah ter v primerih, ko za lajšanje njihove bolezni ne obstaja zdravljenje. Otroci se bodo prav tako morali zavedati svojega položaja in razumeti pomen prošnje za evtanazijo, ki jo bodo morali odobriti tudi njihovi starši, zdravniki in psihologi.
 
Nasprotniki zakona medtem opozarjajo, da otroci ne morejo sprejeti tako pomembne odločitve. Kritične so tudi verske skupnosti in združenja pacientov. Katoliška cerkev je iz protesta organizirala dan posta in molitve, 160 belgijskih pediatrov pa je na poslance naslovilo peticijo za preložitev glasovanja, saj naj bi bil predlog zakonodaje po njihovem slabo pripravljen in nepotreben, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Umorili pobudnico uzakonitve evtanazije

Els Borst | Avtor: EPA EPA
Medtem pa z Nizozemske poročajo, da so umorili ministrico, ki je zaslužna za sprejem prve zakonodaje o evtanaziji na svetu. 81-letno nekdanjo nizozemsko ministrico za zdravje Elso Borst, ki je zaslužna za uvedbo prve evtanazijske zakonodaje na svetu leta 2002, v ponedeljek v njeni garaži v kraju Bilthoven našli mrtvo, policija pa je danes sporočila, da je bila najverjetneje umorjena.

"Preiskava je do sedaj pokazala, da je njena smrt najverjetneje rezultat zločina," je sporočila policija. Patologa sta ugotovila, da so "poškodbe na njenem telesu povzročile smrt, zato ta ni bila naravna", so še dodali. Kot je za državno televizijo dejal visoki predstavnik policije, preučujejo možnost, da jo je ubil vlomilec, poroča BBC.

Borstovo je v ponedeljek našel prijatelj, ki je prišel k njej, potem ko se mu ni odzivala na klice. Še v soboto je bila na kongresu liberalne stranke. Po izobrazbi je bila zdravnica, nizozemska ministrica za zdravje pa med letoma 1994 in 2002, znana pa je bila po svojem liberalnem odnosu do medicine.

Med drugim je skozi zakonodajni postopek spravila tudi zakon, ki dovoljuje uporabo tkiv splavljenih zarodkov za medicinske potrebe.

Komentarjev 3
  • mph 00:16 10.oktober 2014.

    Umoril jo je nekdo, ki tako zelo ceni svetost v vsakega življenja. Nič novega za vas klerikalce.

  • Pepe007 19:56 13.februar 2014.

    Nekateri dobijo "plačilo" že na tem svetu.

  • Mkovac22 16:32 13.februar 2014.

    Kaj pišete umorili? Evtanazija je bila :)