Svet
15436 ogledov

Otroci jočejo, vzgojiteljica kriči: "Krava neumna, dobila boš po pi***!"

Nasilje nad otrokom Profimedia
Otroci, ki so jih s sklepom sodišča odvzeli staršem, so v socialnem domu očitno doživljali še hujšo kalvarijo.

Hrvaški Telegram je dobil posnetek, ki razkriva grozljivko v osiješkem socialnem domu za otroke. Vpitje in jok otrok občasno preglasi glas učiteljice, ki kriči: "neumni manijak", "ti si neumna krava, zajebavaš", "ti si neumen, jeb** ti mater, to kur**", "marš ven", "dala ti bom po pi***", "zapri gobec".

V nekem trenutku se zasliši trkanje, eden od otrok pa začne jokati še močneje. Kriki in jok so srhljivi, zato se ne sliši vsega, kar učiteljica govori prestrašenim otrokom. Ne gre za prizor iz grozljivke, temveč za dogodek, ki se je zgodil v socialnem centru Klasje, v samem središču Osijeka, poroča Telegram. Prav v kraju, kamor so premestili otroke, ki so jih zaradi zanemarjanja ali nasilja odvzeli primarnim družinam. 

Za razmere, v kakršnih živijo otroci, pa najbrž ne bi nikoli izvedeli, če starša dveh otrok, starih manj kot tri in pet let, ne bi bila dovolj prisebna in izkoristila neverjetnega spleta okoliščin. Živita v ne ravno urejenem stanovanju v majhnem slavonskem mestu. 12. junija sta oba poklicala na fiksno številko Doma Klasje, da bi se pozanimala o svojih dveh otrocih, ki sta tam nameščena. Najverjetneje je slušalko dvignil eden od otrok, in ko je bila zveza vzpostavljena, sta mati in oče slišala otrokov strašen jok, nato pa še histerične izbruhe učiteljice. Mama je začela z mobilnim telefonom snemati, kar se je slišalo iz partnerjeve slušalke.

"Čeprav z njuno mamo nimava najbolj harmoničnega odnosa in čeprav so bili prisotni prepiri in nesoglasja, otroka nista nikoli doživela groze, v katero sta zdaj potisnjena," je opisal oče. V odločbi centra za socialno varstvo, pristojnega za kraj, kjer so otroci živeli s starši, je zapisano: "Ugotovljeno je bilo, da otroci niso varni v družini in da obstaja več varnostnih groženj, ki so prisotne pogosto in jih v družini ni mogoče nadzorovati". Prav tako je v pojasnilu pristojnega centra za socialno varstvo zapisano, da so bili otroci "najdeni umazanega videza", da "mama jasno kaže znake fizičnega nasilja s strani zunajzakonskega partnerja", da se do tega obnaša "brez dovolj kritičnosti" , in da "kaže nemoč pri obvladovanju otrok". Prav tako trdijo, da "otroci kažejo precejšen zaostanek v razvoju govora v primerjavi s pričakovanim" za njihovo starost.

Oče je v pogovoru za Telegram povedal, da je med enim od obiskov otrok v domu Klasje na sinovem zapestju opazil modrice. Prepričan je, da je bil otrok, star manj kot tri leta, zvezan. Potrditev za to najde v posnetku. V nekem trenutku se dobro sliši, ko vzgojiteljica, ki predšolske otroke nagovarja na skrajno vulgaren način, reče: "Kdor ni normalen, gre takoj v posteljo".

Da bi zaščitili svoje otroke, so starši 30. junija na osiješko policijo vložili ovadbo zaradi kaznivega dejanja kršitve otrokovih pravic. Vedran Škugor, direktor centra Klasje, ter njegovi sodelavki Snježana Đorđević in Ana Karalić so v pogovoru za Telegram zavrnili možnost fizičnega kaznovanja otrok v njihovi ustanovi oziroma privezovanja na posteljo.

Ravnatelj Škugor posnetka ni želel poslušati, je pa priznal, da so zoper eno od učiteljic sprejeli sankcije, ni pa želel povedati, kaj to konkretno pomeni: ali je bila suspendirana ali odpuščena. Šele kasneje so novinarji iz odgovora pristojnega ministrstva izvedeli, da je ravnatelj učiteljici izrekel le pisno opozorilo.

Na vprašanje, koliko časa je kaznovana vzgojiteljica delala z otroki, odgovora niso dobili.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 12
  • leonardo 07:51 11.julij 2023.

    No, če si normalen še posnetek težko poslušaš. Ta hudič v človeški podobi ne samo da kriči, slišijo se tudi klofute. Če direktor in pomočnice ne reagirajo so vsi za zapret in jih pretepsti vsak dan ob minimalni hrani in ...prikaži več vodi.Če tu organi pregona ne bodo reagirali, si lahko mislimo kam drvi ta svet.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:51 11.julij 2023.

    ni vse kriva amerika...tudi pred 100 leti in več so na naši zemlji moški pretepali hčere, žene, matere...se pretepali redno na veselicah in med sosedi, spori na delu in doma so bili vedno stalnica človeka, ki se razvija v imenu ...prikaži več boga v najhujše zlo na Zemlji ! Čakam na nov laboratorijski dosežek za neplodnost !

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:01 11.julij 2023.

    Ne delajmo si utvar, nasilje nad nemočnimi se izvaja redno in seveda tudi pri nas...Po upokojenskih domovih, bolnišnicah, vzgojnih ustanovah, policiji..itd..V glavi premaknjeni osebki si poiščejo takšne službe bodisi načrtno ali jih pa sistem ne preveri ali izloči pravočasno..Sedaj je ...prikaži veče treba dati pobude, da se takšne zadeve uredijo, saj imamo vlado, ki ima posluh v tej smeri..