Svet
1307 ogledov

Otroci migrantov umirali v tovornjaku

Migranti iz Mehike
V Mehiki so v soboto pridržali okoli 300 migrantov iz srednje Amerike, ki so jih hoteli pretihotapiti v ZDA brez vode in hrane.

Največjo skupino skoraj 200 migrantov, med katerimi je bilo veliko otrok, so našli stlačene v tovornjaku brez ustreznega zračenja, vode in hrane, so sporočile oblasti.

Skupino 200 migrantov iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja je mehiška policija slučajno našla v tovornjaku, ki ga je ustavila v kraju Tamaulipas na severovzhodu Mehike tik pred ameriško zvezno državo Teksas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med njimi je bilo tudi veliko otrok, 55 jih je bilo s starši ali drugimi svojci, 24 pa jih je bilo na nevarni poti brez spremstva.

Orožje in mamila

Pred tednom dni so sicer v Mehiki prijeli 174 migrantov iz srednje Amerike, ki so hoteli nezakonito prečkati mejo z ZDA.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je nedavno poročala, da Mehika več tisoč migrantov iz srednjeameriških držav deportira nazaj v domovine, ne da bi upoštevali njihovo morebitno pravico do mednarodne zaščite, do katere so upravičeni v primeru gonje organiziranega kriminala proti njim.

Države t.i. severnega trikotnika - Salvador, Gvatemala in Honduras - so med najbolj nasilnimi deli sveta zunaj vojnih območij zaradi trgovine z orožjem in mamili. So tudi glavni vir migrantov, ki želijo priti v ZDA, kjer pa želi predsednik Donald Trump zmanjšati tako zakonito kot nezakonito priseljevanje.

Komentarjev 1
  • mph 11:16 04.februar 2018.

    Grozno, bogi otroci. In ob tem, da je denarja na svetu in dobrin dovolj, da bi vsi živeli dostojno, problem je samo, da je grozljivo nepošteno razdeljen.