Svet
24 ogledov

Otroci na urjenju v Sibiriji

Samo v Kongu osvobodili tisoč otrok, ki so se bili primorani bojevati. Koliko ji Žurnal24 main
Srbsko javnost je šokirala vest o tem, da so nekateri starši svoje otroke poslali v Sibirijo, kjer so se urili v vojaških kampih.

Na internetnih straneh srbsko-ruskih ultranacionalističnih skupin so objavljena pisma srbskih otrok, ki opisujejo, kako so se zadnje leto v ruskih kampih urili v streljanju, razstavljanju in sestavljanju orožja, metanju bomb in ravnanju z noži ter vadili različne borilne tehnike. Srbsko tožilstvo je v sredo že napovedalo začetek preiskave.

Jutarnji list še poroča, da pošiljanje otrok v tovrstne kampe v Rusiji in nekdanjih državah Sovjetske zveze ni novost. Tokrat gre za prvi primer, da so v vojne kampe prišli otroci z Balkana. "Pošiljanje otrok v vojne kampe, kjer se uporablja strelno orožje, ima poleg moralne vprašljivosti tudi elemente kaznivega dejanja," je dejal državni tajnik na srbskem ministrstvu za pravosodje Slobodan Homen.

V kampe povečini pošiljajo otroke med 7. in 17. letom. Eden od učiteljev v kampu Aleksander Kravčenko se opisuje kot kozaški dobrovoljec, ki se ukvarja z  miroljubno dejavnostjo. "Otrok ne učimo bojevanja, ampak življenja. Umikamo jih z ulic, stran od alkoholizma in narkomanstva. Približujemo jih športu in učimo domoljubja, borilnih veščin, pravoslavnih moralnih vrednot, tradicije, kulture," pravi Kravčenko.

Sociolog Ratko Božovič opozarja, da 16 dni vojaškega treninga za otroke ne predstavlja nič miroljubnega. Namestnica srbskega varuha človekovih pravic Tamara Lukšić Orlandić opozarja: "Najodgovornejši pri tem so starši, ki otroke pošiljajo na taka mesta. Na srečo je društvo, prek katerega so otroci odšli v kampe, spoznalo svojo napako in prekinilo sodelovanje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.