Svet
77 ogledov

"Otroci so gledali posnetke usmrtitev, mame so ploskale"

islamska država youtube.com
S štiriletnim sinom odpotovala v Sirijo, kjer so jo ugrabili pripadniki Islamske države.

“Počutim se krivo, sprašujem se, kako bom lahko živela s tem, kar sem naredila, ko sem svojega sina peljala v Sirijo," je za Observer povedala 34-letnica, ki je nekaj mesecev preživela v glavnem mestu samooklicane Islamske države Raki. Pod psevdonimom Sophie Kasiki je v knjigo Noč Daesha razkrila svojo zgodbo. 

Sophie Kasiki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Socialna delavka prestopila v islam

Rodila se je v katoliški družini v Kongu, po smrti mame pa se je pri devetih letih preselila v Francijo, kjer je odrasla. Kot socialna delavka se je ukvarjala z migrantskimi družinami,  priseljenimi v pariška predmestja. Da bi "zapolnila praznino v življenju" se je odločila prestopiti v islam. Ukvarjala se je z izginotjem treh muslimanskih fantov, ki so se nekaj mesecev po tem, ko so družine javile, da jih pogrešajo, oglasili iz Sirije, območja, kjer deluje Islamska država.   

Vloge so se kmalu zamenjale

islamska država | Avtor: EPA EPA
Da bi jih prepričala v vrnitev, je odpotovala v Sirijo. Možu je dejala, da potuje v Turčijo, v sirotišnico, kjer bo delala nekaj tednov, s sabo pa vzela štiriletnega sina. Po pristanku v Turčiji so jo odpeljali v Sirijo, na območje Islamske države, kjer je morala najprej predati potni list. Vloge so se kmalu obrnile.   

“Mislila sem, da imam nadzor nad situacijo, vendar sem kmalu ugotovila, da sem v rokah ljudi, ki so izurjeni, da rekrutirajo ženske, kot sem jaz." Delati je morala  v lokalni porodnišnici, kjer so razmere, kot opisuje, katastrofalne. “Izkoriščali so moje slabosti, vedeli so, da sem sirota in da sem prevzela islam. Vedeli so, da sem nesigurna."

Žensko z otrokom bi kamenjali

Usmrtitev, Islamska država | Avtor: Youtube Youtube
Po desetih dnevih ji je bilo jasno, da je naredila "največjo napako v svojem življenju" in se hotela vrniti v Francijo. "Najprej so iskali izgovore, nato so mi začeli groziti," pravi Francozinja.

“Prosila sem, da me pustijo domov, vendar so mi odgovorili, da ženska z otrokom ne more nikamor, saj bi jo kamenjali, Neki Francoz je hotel mojega sina odpeljati v džamijo, rekla sem mu naj ga pusti na miru pa me je udaril. Odpeljal nas je v sobo, ki je bila zapor. Otroci so tam gledali posnetke umorov, mame pa so ploskale," razlaga Sophie. 

Raje bi ubila oba, kot, da bi sin postal morilec

Otrok - Islamska država | Avtor: Youtube Youtube
"Raje bi naju ubila oba, kot, da bi pustila, da sin postane morilec, raje, kot da bi ga pustila v rokah teh pošasti," pravi Francozinja, ko gleda fotografije zahodnih dečkov slikanih z orožjem džihadistov. 

Pri begu, za katerega se je dokončno odločila, ko je ugotovila, da jo bodo poročili,  ji je pomagala neka družina, ki jo je skrila, nato pa se je s pomočjo moža v Franciji povezala s sirsko opozicijo. S sinom, skritim pod nikabom, so jo ponoči z motorjem odpeljali do turške meje. Če bi jo na begu dobili, bi jo usmrtili, je prepričana. Zaveda se, da številne zahodne ženske, ki jih je prepričala propaganda Isisa, nimajo te sreče. 

Pri Islamski državi v Iraku in Siriji naj bi se po podatkih obveščevalnih služb trenutno bilo 220 Francozinj, Pred dvema letoma je bilo zahodnih žensk, ki so se pridružile džihadistom 10 odstotkov, danes naj bi ta odstotek znašal že 35 odstotkov. Sophie si zdaj prizadeva, da bi od tega odvrnila čim več žensk. 

"Ne nasedajte propagandi Isisa, zahodne ženske jim služijo le kot maternice za rojevanje otrok Daesha," opozarja Sophie, ki so jo ob prihodu v Francijo zaprli za dva meseca in ji onemogočili stike z družino. Grozi ji še tožba zaradi ugrabitve sina.

Komentarjev 11
  • asmas 18:47 09.marec 2016.

    najprej je rekla da so jo prepričali trije mulci in da ji je žal, sedaj govori da jih je šla iskat tja dol.laše kot pes teče so včasih rekli.Otroka naj bi pustila pri možu ona pa naj se vdaja islamskemu kosmatincu

  • asmas 18:43 09.marec 2016.

    zdaj govori drugače.prvič,ko se je oglasila je rekla ,da je šla v sirijo zato ker so jo prepričali trije mladeniči.Sedaj je obrnila ploščo in rekla ,da je šla tja dol po te tri fante.Lari fari. v dosmrtni zapor otroka pa ...prikaži več možu ali pa nekomu ki bo otroka vzgojil v poštenega evropejca

  • Avatar Iva Deko
    Iva Deko 12:38 09.marec 2016.

    Zakaj je prestopila v to vero ... zakaj je šla dol... Kdo jo je silil da gre dol... hallo .. Manj vidiš in slišiš boljše je, saj nisi obremenjen s tem kar delajo . Temu se ne more reči civilizacija ...prikaži več in če si pameten se ne zapletaš v takšne kozlarije. Mene ta svet ne zanima naj se selekcionirajo med sabo, saj jih je preveč in to ni moj problem niti naš v EVRIOPI. Pomagati se jim ne da ker so fanatiki.