Svet
9 ogledov

Otroci umirajo zaradi driske

Veliko otrok bo umrlo zaradi tako vsakdanje težave, kot je driska. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Otroci v Pakistanu, kjer so poplave prizadele okrog šest milijonov ljudi, umirajo zaradi driske, pomanjkanja hrane in čiste vode. Pretreseni so celo prostovoljci.

Mati izroči prostovoljki iz organizacije Rešimo otroke drobno deklico. Na prvi pogled gre za prezgodaj rojeno dojenčico, a v resnici je deklica donošena in stara že šest dni. Claire Sanford je pomagala žrtvam cunamija v Aziji in žrtvam potresa v Pakistanu 2005, a kaj takega še ni videla.

"Tokrat je pretresljivo predvsem število otrok in žensk, ki so jih prizadele poplave," za CNN pripoveduje Sanfordova.

Pakistan, poplave, otroci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dojenček joka zaradi bolečin, saj ima že več dni drisko, zdravnik razloži materi, kako naj mu da zdravila. Veliko jih bo umrlo ravno zaradi driske. Na vrsti je že nov otrok; ta ima težave s kožo, po kateri so se mu razširili nenavadni izpuščaji, ki so posledica poplav. "Vrsta je neskončna," pravi Sanfordova.

Primanjkuje hrane, pitne vode, zdravil. Razmere so se namesto izboljšale, poslabšale, pravi Sanfordova, ki žrtvam poplav pomaga od prvega dne, to je že tri tedne. Kljub visokoletečim obljubam držav s finančno pomočjo, ta priteka le počasi. Ko je Katrina prizadela ZDA, je bila pomoč takojšnja, a Pakistan je daleč, ugotavlja Sanfordova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.