Svet
439 ogledov

Otrok ne bo v šolo, dokler ne bo cepiva

Filipini
1/7
Epa
Medtem ko so se v Evropi šole že odprle ali se odpirajo, bodo na Filipinih še nekaj časa počakali.

Otroci na Filipinih se bodo šolali od doma, dokler ne bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu, je danes sporočila vlada v Manili pod vodstvom populističnega predsednika Rodriga Duterteja. Učitelji se bodo "morali prilagoditi", razmišljajo pa tudi o uvedbi šolanja preko televizije.

Medtem ko se v Evropi šole počasi že odpirajo in se učenci lahko vračajo v razrede, pa na Filipinih menijo, da predstavlja virus preveliko tveganje.

Filipini | Avtor: Epa Epa

Duterte je vztrajanje pri zaprtih šolah napovedal že konec prejšnjega meseca. Otroci morajo ostati doma, četudi letos niso mogli zaključiti šolskega leta na daljavo.

Kdaj bo na voljo cepivo proti koronavirusu, je še vedno neznanka. Farmacevtska podjetja se sicer trudijo pri razvoju cepiva, a bo verjetno trajalo še več mesecev, preden bi morda lahko bilo na voljo.

Podoben režim pa se napoveduje tudi za novo šolsko leto. Ministrica za izobraževanje Leonor Briones je danes potrdila, da se otroci fizično ne bodo vrnili v razrede, dokler ne bo na voljo cepiva proti novemu koronavirusu.

Šolsko leto od junija do aprila

Na Filipinih se šolsko leto običajno začne junija in traja do aprila. Letos so zaradi pandemije koronavirusa začetek novega šolskega leta že preložili na konec avgusta. A kot je nakazala ministrica, bodo učitelji morali nadaljevati s poučevanjem na daljavo, bodisi preko interneta ali pa celo televizijskih prenosov.

Filipini | Avtor: Epa Epa

Poučevanje na daljavo preko spleta predstavlja nerešljiv problem več milijonom revnih prebivalcev Filipinov, ki nimajo računalnikov in dostopa do interneta. "Učitelji in šole se bodo zato morali prilagoditi, odvisno od dostopnosti do komunikacijskih sredstev," je še dejala ministrica Briones.

Zaenkrat večjih pomislekov zaradi teh napovedi ni, še poroča AFP. Na Filipinih se namreč še vedno vsak dan soočajo z večjim številom okužb, pa čeprav so že zgodaj uvedli stroge omejevalne ukrepe proti širjenju koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.