Svet
22 ogledov

Otrok se bo selil 16-krat mesečno

Ločitev Profimedias
Hrvaški mediji poročajo o nenavadni odločitvi sodišča, ki je ob dodelitvi skrbništva za otroka po ločitvi staršev odločilo, da se bo otrok 16-krat na mesec selil od očeta k materi in nazaj. Primer je še bolj zapleten zato, ker ima petletnik motnjo avtističnega spektra in potrebuje dnevno rutino.

Okrajno sodišče v Zagrebu je potrdilo predlog pristojnega centra za socialno delo, po katerem bo petletni avtistični deček po ločitvi staršev izmenično dva dni živel pri mami in dva dni pri očetu. Glede na ta sklep bo otrok pri materi preživel od 18. ure v nedeljo do 18. ure v torek ter od četrtka od 9. ure do 18. ure v petek. Preostali čas, od 18. ure v torek do 9. ure v četrtek ter od 18. ure v petek do 18. ure v nedeljo bo pri očetu.

PREBERITE ŠE: 

Hrvaški Jutarnji list o odločitvi piše kot o precedenčni, saj ni običajno, da bi se otrok po ločitvi 
staršel moral seliti vsake dva dni, čeprav so dogovori med staršema glede na posebnosti držin lahko različni. 

Potrebuje stabilnost in rutino

Na pristojnem centru za socialno delo, kjer so obrazložitev za odločitev napisali na petih straneh, so za časnik povedali, da so ocenili v korist otroka. "Iz te obrazložitve," piše časnik,"je težko zaključiti, zakaj je bila sprejeta odločitev, da se bo otrok, pri katerem je zaradi diagnoze zelo pomembna stabilnost in rutina, moral seliti vsake dva dni."

V obrazložitvi je zapisano, da so odnosi med staršema slabi, da je imel oče prepoved približevanja soprogi, da oče trdi, da mati potrebuje psihiatrično zdravljenje, ker je simbiotično povezana s sinom ter pretirano zaščitniška. Poleg tega naj bi imela starša popolnoma nasprotna stališča glede zdravljenja in rehabilitacije otroka, pri čemer oče dvomi v postavljeno diagnozo. 

Oče in mati se glede zdravljenja neenotna

Kljub temu Center sklene, da bo za otroka bolje, če živi pri vsakem od staršev po dva dni ter obema ponudi možnost, da enakovredno sodelujeta pri zdravstveni negi otroka, pri čemer bodo oba starša še naprej spremljali.

Časnik sicer piše, da odločitev na pristojnem centru ni bila sprejeta soglasno, ter da se je del tima, ki je odločal, zavzemal za to, da bi otroka dodelili materi, z očetom pa bi imel ogovorjene stike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • malonaokoli 17:35 20.oktober 2016.

    čestitam sodstvu....to je bil zagotovo edini vzgojni pristop za trapasta starša, ki imata otroka za orodje in orožje eden proti drugemu in ker se ne znata kulturno zmenit. Bravo, naj 16 na mesec razmišljata, zakaj je družina odgovornost in ne ...prikaži več zabava. Posledic otrok ne bo registriral.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:55 19.oktober 2016.

    Težko se je sprijaznit s postavljeno diagnozo. Vendar prej kot se sprijazni z diagnozo, prej se ukrepa, prej se lahko vsaj delno sanira možganske poškodbe (to pač avtizem je).

  • Avatar Zala
    Zala 13:04 19.oktober 2016.

    Kaj to pomeni za avtističnega otroka ne bi komentirala. Še za otroka brez težav je to stresno. Vsem staršem, ki tako samovšečno opravičujejo tovrstno početje bi predlagala, da ta sistem preiskusijo na svoji koži. Rada bi videla, da se starš ...prikaži več vsaka dva dni preseli "cokum pokum" z vso kramo, ki jo potrebuje za osebno nego, oblačili, obutvijo, športnimi rekviziti ..... itd. na drugo lokacijo. Mislim, da ne bi preživel niti mesec dni takega preseljevanja in bi se temu uprl. Otroci nimajo možnosti, da bi se uprli. Avtistični otrok je prepuščen na milost in nemilost svojim staršem, ki bi jih jaz imenovala mučitelja.