Svet
19894 ogledov

"Otroke metali v ogenj, obglavljali, posiljevali"

Mjanmar, begunci Epa
Sodelavci organizacije Human Rights Watch so objavili izpovedi prič nasilja in pregona mjanmarske vojske.

Na stotine žensk je stalo v reki, vojska je vanje uperila puške in jim prepovedala premikanje. Pred tem so zažgali njihovo vas. "Ti," se je vojak obrnil proti mladi ženski, ki je v naročju držala svojega dojenčka. Udaril jo je v obraz, ji iztrgal sina iz naročja in ga vrgel v ogenj.

Žensko so odvlekli vstran in jo skupinsko posilili. Na pol gola je po dogodku bežala po poljih proti begunskem taborišču v Bangladešu.

Svojo zgodbo je povedala sodelavcu organizacije Human Rights Watch Petru Bouckaertu, zgodbe o brutalnem nasilju so potrdili tudi drugi begunci. "Klali so otroke, jih obglavljali in zažigali cele družine, deklice pred tem posiljevali."

Mjanmar, begunci | Avtor: Epa Epa

Mjanmarska vlada prepoveduje dostop

Mednarodni opazovalci poročajo, da je vojska ubila več kot tisoč civilov le v državi Rakhine, vse skupaj pa je ubitih na tisoče pripadnikov manjšine Rohingya.

Organizacija Združenih narodov je včeraj objavila, da ima več dokazov o organiziranem in koordiniranem pregonu manjšine in da ni šlo le za reakcijo vojske na "napad militantov Rohingya" avgusta, kot to trdi vlada Mjanmara.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je že pred časom nasilje oblasti v severni mjanmarski regiji Rakhine nad pripadniki Rohingye označil kot "učni primer etničnega čiščenja". Mjanmar te obtožbe še vedno zavrača.

Mjanmar, begunci | Avtor: Epa Epa

Potrebujejo pomoč

V Bangladešu je skupno že okoli 800.000 pripadnikov manjšine Rohingya, 300.000 jih je namreč tja prispelo že pred koncem avgusta, ocenjujejo pa, da bi jih lahko na to območje do februarja zbežalo še dodatnih 400.000.

Mnogi zdaj živijo v izredno slabih razmerah, pol milijona jih potrebuje hrano, 100.000 zasilna bivališča. "Če ne bomo podprli prizadevanj bangladeške vlade, da zagotovi takojšnjo pomoč pol milijona ljudem, ki so prispeli v zadnjem mesecu, bodo mnogi najbolj ranljivi - ženske, otroci in starejši - umrli," je opozoril generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije William Lacy Swing.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • borut08 18:20 13.oktober 2017.

    Sramota kaj svet dopusca,da se dogaja.Potem pac nismo nic bolsi od teh ki to pocnejo !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:09 13.oktober 2017.

    Hm... a spet OZN - oziroma UN... nazadnje ko so se vtaknili v nasilja, je izbruhnila vojna - Sirjia. Torej očitno spet nekdo plačuje militante in jim prodaja orožje, zato da ima potem OZN razlog, da daje soglasje za napad ...prikaži več določenega dela sveta. Bližnjega vzhoda je Amerom zmanjkalo... zdej gredo na nove teritorije.

  • alen04 09:06 13.oktober 2017.

    Groza kaj se vse dogaja po svetu. Vso tako golazen, ki dvigne roko nad šibkejšim, kamenjat prasce, naj trpi golazen junaška.