Svet
0 ogledov

Otroke prodajajo za samomorilske napade

Po navajanju virov iz pakistanske vojske naj bi karizmatični vodje za enega otro Žurnal24 main
Po navajanju pakistanskih in ameriških uradnikov najvišji talibanski vodje že dalj časa kupujejo in prodajajo otroke za namene samomorilskih napadov.

Po podatkih obveščevalnih služb je talibanski voditelj Baitullah Mehsud v zadnjih časih pospešeno prodajal otroke za potrebe samomorilskih napadov. Video, ki ga je v javnost dala pakistanska vojska, prikazuje številne otroke, kako jih zamaskirani karizmatični vodje učijo vojaških veščin in jih tako pripravljajo na določeno samomorilsko nalogo. Posnetek prikazuje otroke, ki so umorjeni, iznakaženi in poškodovani že med samim urjenjem.

Otroško življenje vredno štiri tisoč evrov
Mehsud je otroke potem, ko so bili enkrat izurjeni in ko so dosegli določeno stopnjo vojaškega znanja, prodal talibanskim uradnikom. Po navajanju virov iz pakistanske vojske naj bi za enega otroka odšteli od šest tisoč do 12 tisoč dolarjev (4280–8560 evrov). Nekateri otroci še niso dosegli 11. leta.

"Voditelj je priznal, da ima v lasti center za urjenje mladih dečkov, kjer jih pripravljajo na samomorilske napade. Na posnetku, ki so ga prejeli od neimenovanega vira, vodja priznava omenjene zločine," je dejal general Akhtar Abbas, predstavnik pakistanske vojske. Mladi bombarderji naj bi bili najnevarnejši zato, ker so sposobni cilj doseči neopaženi. "Če otrok pešači, obstaja možnost, da bo obšel varnostnike in nadzorne točke," je še dodal Abbas.

Odgovor so samomorilski napadi

Pakistan je sicer pred kratkim v regiji Swat sprožil obširen napad proti talibanom, ki so odgovorili s številnimi samomorilskimi napadi. Eden zadnjih se je zgodil drugega julija, ko je bil v Rawalpindiju ubit en človek, 29 ljudi je bilo ranjenih. Samomorilski napadalec se je z motorjem, polnim razstreliva, zaletel v avtobus pakistanskega obrambnega ministrstva.

Pakistanska vojska poskuša že dalj časa uloviti Mehsuda v upanju, da bo njegovo prijetje zmanjšalo število samomorilnih napadov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.