Svet
14466 ogledov

Otroke same pustila doma v poplavljeni hiši in se šla zabavat

hrvaška policija Facebook
Mama je tri otroke štiri dni pustila same doma, medtem ko se je sama zabavala.

Predstavniki pristojnih služb, ki so četrti dan prišli v hišo, so bili osupli nad videnim. V hiši, ki je bila deloma poplavljena, so bili trije otroci, najstarejši je imel 15 let in je skrbel za mlajša dva, od katerih eden še obiskuje vrtec, piše 24sata.hr. 

Otroci so bili od 1. do 4. januarja sami doma. Mama je otroke pustila v temnem in hladnem prostoru brez ogrevanja. Del prostora je bil poplavljen, po tleh je bil potegnjen električni podaljšek, da bi se otroci lahko greli z grelnikom. 

Ko so predstavniki pristojnih služb bili obveščeni, da so otroci sami doma, so opravili obisk na domu. Prizori, ki so jih videli, so jih pretresli. Otroci so eden poleg drugega stali v bližini vrat in govorili, da se bo mama kmalu vrnila, a da ne vedo točno kdaj. Hiša je bila ledena, najstarejši otrok pa je povedal, da kuha in skrbi za mlajša dva sorojenca. Tisti dan naj bi pripravil kokice, jedli pa so tudi testetnine. 

Otrokom so dejali, da sami ne morejo biti doma. Mirno so stopili s socialnimi delavci iz hiše, nato pa stekli proti železniški postaji. Ko so jih ujeli, so jih namestili v ustreznih ustanovah. Iz pogovorov z njimi so razbrali, da so skupaj z materjo in njenim partnerjem praznovali skupaj novo leto, nato pa sta mama in njen partner odšla. Pustila sta jim hrano, paštete in kruh, pokazala sta jim tudi, kako uporabljati pečico. Dneve so si otroci krajšali z igranjem igric. 

Mati se je domov vrnila 9. januarja, piše Jutarnji list. 

Zoper mamo treh otrok so sprožili ustrezne postopke. Mati je priznala krivdo, a pojasnjevala, da se je tako odločila, ker se je ustrašila za zdravstveno stanje partnerjeve matere in je z njim odšla v Slavonijo. Otrok pa ni imela pri kom pustiti. Kot piše Jutarnji list, naj bi mama prosila prijateljico, da pazi na otroke, a jo je ta zavrnila. Prijateljica naj bi tudi mamo opozorila, da krši zakon in naj tega ne počne. 

Tožilstvo je proti mami vložilo obtožnico. Zanjo zathevajo delno pogojno kazen 18 mesecev, od tega bi morala pol leta preživeti za zapahi, za preostanek pa pogojno kazen s petletno preizkusno dobo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boris 22:49 28.september 2023.

    B.P., zathevam odgovor.

  • Boris 17:52 28.september 2023.

    Ja, ljubi B.P., kje pa je to bilo ?