Svet
10 ogledov

Otroke zastrupljajo z zdravili

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V ZDA se vsako leto huje poškoduje 160 otrok in najmanj dva umreta, ker jih starši silijo k jemanju antidepresivov, zdravil za zniževanje krvnega pritiska in za zdravljenje prehlada.

To kažejo podatki do zdaj najobsežnejše ameriške študije o zlorabah otrok, ki je bila objavljena v reviji Journal of Pediatrics.

Leta 2006 je William Allen Cunningham zastrupil triletnega sina in 18-mesečno hčerko z juho, v katero je dal večjo količino popra in tekočino za vžigalnike. Kasneje pa jima je dal še večjo količino antidepresivov.

Moški zdaj prestaja stoletno zaporno kazen.

"Verjamemo, da je zloraba z zdravili nezavedna in na neki način to pomeni zlorabo otroka," je dejal Shan Yin iz Centra za zdravila in strupe v Denverju.

Yin je namreč od leta 2000 do 2008 analiziral več kot 21,4 milijona klicev na Nacionalni center za zastrupitve.

Osredotočil se je na poročila, v katera so bili vključeni otroci, mlajši od sedem let, in ki so bila označena z oznako "zloraba".

Znanstvenik je našel 1439 primerov otrok, ki so morali prisilno jemati zdravila, med njimi je bilo 172 takih, ki so bili resno ranjeni in so umrli pri 18 letih. "Ne vem, kaj imajo v mislih ljudje, ki želijo raniti otroke," je dejal Yin.

Zakaj starši otrokom dajejo zdravila, ni znano. Kot pravi Yin, jih nekaj daje zdravila tudi zato, da bi otroci hitreje zaspali in bi se sami lahko odpravili po nakupih. V nekaterih primerih pa starši to storijo tudi zato, ker se jim to zdi zabavno.

Povprečna starost otroka, ki je dobil zdravilo, sta bili dve leti. V več kot polovici primerov so otroci prejeli pomirjevala v kombinaciji z drugimi zdravili.

Yin meni, da so podatki iz raziskave le vrh ledene gore. Zlorabe otrok z zdravili namreč niso del definicije nasilja nad otroki, ki vključuje duševno, spolno in čustveno nasilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.