Svet
6 ogledov

Otroke zlorabljali že pri dveh letih

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Preiskava v belgijskih škofijah je pokazala, da so se praktično v vseh dogajale spolne zlorabe otrok. Nekatere so zlorabili že pri dveh letih. Poročilo neuporabno zaradi napake v postopku.

Največ spolnih zlorab se je zgodilo v 60. letih. Cerkvena komisija je odkrila primere v skoraj vseh škofijah. Duhovniki so večinoma zlorabljali dečke do 15 leta, medtem ko so deklice zlorabljali tudi po tem letu.

Ena izmed žrtev je povedala, da jo je duhovnik zlorabil pri 17 letih leta 1983, o čemer je obvestila škofa. "Povedala sem mu, da imam težave z enim od duhovnikov, on pa mi je odgovoril, naj ga ignoriram in me bo potem pustil na miru," je povedala preiskovalcem. Druga žrtev je povedala, da je bila prvič zlorabljena pri dveh letih, poroča BBC.

V 80. letih se je število zlorab zmanjšalo, kar preiskovalci pripisujejo podatku, da so bili duhovniki manj vključeni v sistem izobraževanja.

Od leta 1960 naprej je bilo zlorabljenih okrog tristo otrok, 13 jih je naredilo samomor, šest jih je to poskusilo, a so jih rešili.

Komisija sicer predlaga kaznovanje krivcev, a jih je polovica že umrla, prav tako predlagajo kaznovanje tistih, ki so vedeli za zlorabe, pa jih niso prijavili, in ustanovitev sklada za žrtve zlorab.

Najhuje pa je, da tožilstvo izsledkov preiskave ne more uporabiti. Policija je namreč sicer še nedokončano poročilo zasegla med lastno preiskavo o spolnih zlorabah v Cerkvi, sodišče pa je presodilo, da je bil zaseg poročila nezakonit in je zato neuporaben na sodišču.

Belgijska Cerkev bo zato v sredo sporočila, ali bo komisija sploh nadaljevala z delom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.