Svet
877 ogledov

Otrokom bodo omejili dostop do družbenih omrežij

Selfie, telefon, fotografiranje Profimedia
Utah je prva ameriška zvezna država, v kateri bodo otroci do 18. leta potrebovali dovoljenje staršev za uporabo družbenih omrežij.

 Guverner ameriške zvezne države Utah, Spencer Cox, je podpisal dva zakona, s katerima bodo starši dobili poln dostop do uporabniških računov, vključno z objavami in zasebnimi sporočili, njihovih otrok na družbenih omrežjih. Preden bodo otroci lahko ustvarili račune na omrežjih, kot so Instagram, Facebook in TikTok, bodo potrebovali dovoljenje staršev ali skrbnikov.  

V zakonu je določena tudi časovna omejitev dostopa do omenjenih aplikacij. Med 22.30 in 6.30 naj bi bil dostop onemogočen. 

V zakonu je zapisano tudi, da podjetja ne bodo smela več zbirati podatkov o otrocih in jih uporabljati v oglaševalne namene. Zakona naj bi tudi olajšala morebitne pravne postopke zoper podjetja, ki stojijo za omenjenimi družbenimi omrežji. V veljavo bosta stopila 1. marca 2024. 

Cox je zapisal, da niso več pripravljeni žrtvovati duševnega zdravja mladih in da je njihova dolžnost kot voditeljev, da jih zaščitijo. 
O podobnih ukrepih naj bi razmišljali tudi v zveznih državah Arkansas, Teksas, Ohio, Louisiana in New Jersey. 

Nekateri pa že opozarjajo, da bi lahko takšna odločitev predstavljala "veliko težavo za svobodo govora". Ari Z Cohn, odvetnik organizacije TechFreedom, opozarja na otroke, ki živijo v nasilnem okolju ali so pripadniki skupnosti LGBTQ. Zanje bi takšna odločitev lahko pomenila, da bi jih povsem odrezali od družbenih medijev, je dejal za BBC. 

Podjetje Meta se je medtem že odzvalo in dejalo, da imajo številna orodja, s katerimi skrbijo za varnost otrok. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 10
  • LukaMB 21:57 27.marec 2023.

    Odlično, postali so namreč idioti, potrebno jih je rešiti.

  • Boschtjan Zupanchich 07:54 24.marec 2023.

    In Tudi za Našo Pokvarjeno mladino bi to bil Odličen Ukrep !!! ! !!! V bistvu bi bilo Dobro, da bi to omejitev prestavili še celo na 30 let starosti glede na vso skrito Pokvarjenost in Zlobo, ki se skriva ...prikaži več v današnji mladini !!! ! !!!