Svet
8 ogledov

"Otrokom so zavezali roke in jih ustrelili z bližine"

Krvavo nasilje v Siriji Sirija
Pokol v Siriji že primerjajo s pokolom v Srebrenici. Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je po včerajšnjem zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati o Siriji, ki se je sicer končalo brez odločitve, povedala, da bo morda treba razmisliti o ukrepih mimo najpomembnejšega organa ZN.

Mediji pokol v Houli že primerjajo s pokoli v Srebrenici. Tako v Siriji kot v Bosni in Hercegovini se je obstreljevanje dogajalo pred očmi opazovalcev Združenih narodov.

Prebivalci Houla so po začetku raketiranja na pomoč poklicali sedem pripadnikov opazovalne misije, ki pa se na klice na pomoč niso odzvali. Po tem, ko je več sto bojevnikov predsednika Bašarja al Asada krenilo na krvavi pohod v mesto, so v nekaj urah ustrelili ali vratove prerezali 108 domačinom.

Napadalci so hodili od hiše do hiše in morili vse, ki so jih srečali: moške, ženske in otroke. Prav otroci so predstavljali skoraj polovico smrtnih žrtev, ranjenih je bilo na stotine.

"Bila sem sama v sobi, ko sem slišala moškega, oblečenega v vojaško uniformo, ki je vpil na mojo družino. Skrila sem se za vrata. Po treh minutah sem zaslišala krike svoje družine in nekaj strelov. Slišala sem, da so vojaki odšli, pogledala sem iz sobe in videla, da je bila vsa moja družina ustreljena," je povedala preživela pokola v Houli. V hiši z njo so bili trije vnuki, tri vnukinje, svakinja, hči, njena svakinja in sestrična. Vsi so sedaj pokojni.

Ko se je nasilje končalo, so na območje šele vstopili opazovalci ZN, še poroča BBC.

O ukrepih mimo Varnostnega sveta ZN

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je včeraj po še enem zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati o Siriji, ki se je končalo brez odločitve, dejala, da bo morda treba razmisliti o ukrepih mimo najpomembnejšega organa ZN, poroča STA.

Sirski uporniki so včeraj režimu predsednika al Asada sicer dali čas do petka, da začne zares izvajati Annanov načrt. Ta med drugim terja takojšen konec nasilja, umik sirske vojske in težkega orožja iz mest ter izpustitev zapornikov.

ZDA in zahodne države pa so že izrazile razočaranje nad Kitajsko in Rusijo, ki blokirata odločnejše ukrepe proti al Asadovemu režimu. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je na primer povedal, da Rusija sankcijam ni naklonjena, glede Houle pa želi počakati do konca preiskave.

Komentarjev 4
  • stalker 15:10 09.junij 2012.

    pa kva je zdj ke je zdj velika amerika aaa jebem vam sunce krvavo djte ze kj ukrepat kr otroke pobijajo k nimojo pojma kva se dogaja jjjjaaaaa fak noo!!!!!

  • ghz891 22:28 31.maj 2012.

    Predvsem Rusija ker ima nekaj 10 miljard $ vloženo v sirijo z prodajo orožja, in civilnimi investicijami in edino mornariško bazo v sredozemlju.

  • 1111 13:47 31.maj 2012.

    in kaj bi NATO, se usral, kot že dostri krat!