Svet
1714 ogledov

Ovadba zaradi fitnes vadbe v cerkvi

Cerkev Epa
Primer je pri sodniku za prekrške.

Zagrebška policija je sporočila, da je sodniku za prekrške prijavila dva trenerja fitnesa zaradi vznemirjanja državljanov ter kaljenja javnega reda in miru. Trenerja sta v ponedeljek v eni od zagrebških cerkva posnela kratek video, na katerem telovadita. S tem sta želela opozoriti na nedoslednosti epidemioloških ukrepov v državi.

Hrvaški štab civilne zaščite je minulo soboto poostril ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim so do 21. decembra začasno zaprli vse telovadnice in športne centre v državi, v cerkvah pa se na mašah še naprej lahko zbirajo verniki, in sicer največ 25.

Vadila na varni razdalji

Zagrebška trenerja fitnesa Šimun Cimerman in Mario Valentić sta nato v ponedeljek v cerkev Sveta mati svobode v Zagrebu prinesla simulator veslanja. Medtem ko je eden veslal, je drugi na epidemiološko predpisani razdalji delal sklece. Svojo vadbo sta posnela in 90-sekundni video objavila na spletnih omrežjih.

V objavi pod posnetkom sta zahtevala, da nacionalni štab civilne zaščite spremeni svojo, kot sta zapisala, "diskriminatorno odločitev o zaprtju hramov športa, zdravja in telesa ter da 'pravilo 25 oseb' v zaprtih prostorih velja tudi za svetišče telesa in ne zgolj za svetišče duha".

Ovadba zaradi žaljenja

Zagrebška policija je danes pojasnila, da so trenerja prijavili, ker sta posnetek telovadbe v cerkvi objavila na družbenih omrežjih in tako na nepristojen način vznemirjala in žalila državljane, predvsem vernike, kalila njihov mir in omalovaževala njihova verska čustva. Za tovrstne prekrške je predvidena denarna kazen ali pa do 30 dni zapora.

Video s posnetki telovadbe v cerkvi se je hitro razširil na hrvaških družbenih omrežjih. Cimerman in Valentić kot tudi člani njunih družin so bili potem na družbenih omrežjih tarča jeznih in vulgarnih komentarjev kot tudi groženj. Trenerja sta bila deležna tudi ostrih komentarjev na desničarskih portalih, češ da gre za najhujši napad na vernike in katoliško cerkev od vojne na Hrvaškem. Oba sta se po številnih napadih javno opravičila vsem, ki sta jih s svojim dejanjem prizadela.

Trenerja, ki opozarjata, da so epidemiološki ukrepi na Hrvaškem pogosto selektivni in spolitizirani ter tudi absurdni, imata tudi podpornike.

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.