Svet
11 ogledov

Ovadili hrvaške generale

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Policija Republike srbske je pri tožilstvu Bosne in Hercegovine vložila ovadbo proti več hrvaškim generalom zaradi vojnih zločinov med vojaškimi operacijami na zahodu BiH ob zaključku vojne leta 1995.

Policija Republike srbske zahteva vložitev obtožnic proti Anteju Gotovini, Rahimu Ademiju, Damiru Krstičeviću, Miljenku Filipoviću, Ljubu Ćesiću Rojsu in drugim. Ovadeni so vsi hrvaški visoki častniki, ki so po operaciji Nevihta leta 1995 sodelovali še v operacijah Maestral in Južna poteza na zahodu BiH, navaja Slobodna Dalmacija, ki opozarja naštete, naj ne hodijo v BiH, ker bi jih lahko aretirali.

Na tožilstvu BiH v Sarajevu so za splitski časnik potrdili, da izvajajo preiskavo proti več hrvaškim visokim častnikom med vojno, da pa obtožnic še niso vložili. Po neuradnih informacijah naj bi obtožnice lahko bile objavljene že v naslednjih dneh. Istočasno pa naj bi bili nato objavljeni tudi zaporni nalogi.

Iz Haaga nazaj v BiH
Tiskovna predstavnica tožilstva Selma Hečimović je pojasnila, da je Republika srbska primer z delovnim nazivom "Mrkonjić Grad" najprej predala haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki pa ga je vrnil v obravnavo pravosodju BiH.

Pravosodni organi BiH primere vojnih zločinov obravnavajo v skladu z domačo zakonodajo, ne pa po praksi haaškega sodišča. To pa pomeni, da je za vsakega obtoženega potrebno dokazati osebno odgovornost za zločin, medtem ko sodišča ne sodijo zaradi poveljniške odgovornosti. Tako nek general na sodišču BiH za vojne zločine ne bi odgovarjal za zločin, ki ga je zagrešil pripadnik njegove brigade, ampak zgolj za zločine, ki jih je zagrešil sam, navaja Slobodna Dalmacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.