Svet
23 ogledov

Ovce preplavile Madrid

Ovce v Madridu
1/3
EPA
Španski ovčerejci so danes čez središče Madrida gnali več kot 2.000 ovac, da bi na ta način opozorili na problem krčenja pašnikov in širjenja urbaniziranih območij v Španiji.

Ovce so se sprehodile tudi po nekaterih najbolj uglednih madridskih ulicah, kar je pritegnilo tudi radovedne in presenečene poglede številnih turistov.

Ovčerejci opozarjajo na tradicionalno pravico gonje drobnice po španskih pašnikih, ki je v veljavi že vse od 13. stoletja, ko je bil Madrid še majhno srednjeveško naselje. Imajo tradicionalno pravico uporabe okoli 125 tisoč kilometrov poti za sezonske selitve živine s hladnejših visokih pašnikov, kjer so poleti, na toplejše pašnike v nižini pozimi.

Pohod že tradicionalen

Pohod ovac skozi špansko metropolo je sicer postal že tradicionalen in poteka že od leta 1994. Ovečerejci z njim opozarjajo, da so njihove pravice sezonskih selitev živine vse bolj ogrožene, tudi zaradi varčevanja, saj je zapiranje živine v ograde oz. hleve cenejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.