Svet
2 ogledov

"Ovita v žalovanje" pripravlja raketo

seul, vrh o jedrski varnosti, protesti, protestniki
1/11
Reuters
Država, "ovita v žalovanje", grozi z vojno napovedjo, če bodo na vrhu o jedrski varnosti v Južni Koreji obravnavali jedrski program Pjongjanga.

V Severni Koreji so pripravili nacionalno spominsko slovesnost, s katero so obeležili stoti dan od smrti voditelja Kim Džong Ila, medtem ko je vsa država "ovita v žalovanje", kot so poročali državni mediji.

Zastave so spuščene na pol droga, opoldne so se oglasile sirene, državljani pa so se pokojnega voditelja, ki je umrl 17. decembra lani za posledicami srčne kapi v starosti 69 let, spomnili s triminutnim molkom. "Vse ustanove, industrijski obrati, gradbišča, kmetije, šole, ulice, vasi in družine po državi žalujejo," je poročala državna tiskovna agencija KCNA. Kim Džong Un, Kimov sin ter naslednik na čelu države, se je skupaj z drugimi visokimi civilnimi in vojaškimi predstavniki udeležil spominske slovesnosti.

Obiskali so tudi sončno palačo Kumsusan, kjer bo truplo pokojnega voditelja postavljeno na ogled. Pred palačo je bilo na televizijskih posnetkih moč videti množico ljudi in vojakov. Na trgu pred palačo so obešeni napisi "Veliki voditelj, tovariš Kim Jong Il je za vedno z nami" in "Cenimo našega velikega generala Kim Jong Ila še na tisoče let".

Priprave na izstrelitev rakete

Severna Koreja je tudi na položaj za izstrelitev prepeljala nosilno raketo, s katero naj bi med 12. in 16. aprilom v vesolje izstrelila satelit za opazovanje Zemlje. S tem naj bi obeležili stoto obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Izstrelitvi nasprotujejo številne države, med njimi Japonska, Južna Koreja in ZDA, saj so prepričane, da Pjongjang testira vojaške rakete dolgega dosega.

Pogovore o jedrski varnosti Pjongjang razume kot vojno napoved

V Južno Korejo, kjer se bo v ponedeljek začel vrh o jedrski varnosti, pa je prispel ameriški predsednik ZDA Barack Obama. Z obiskom želi poudariti zavezanost ZDA varnosti Južne Koreje, kjer je nameščenih 28.500 ameriških vojakov, medtem pa je Severna Koreja, ki na vrh ni povabljena, že zagrozila, da bo vsako obravnavo njenega jedrskega programa imela za napoved vojne.

Vrha se bo udeležilo 53 voditeljev držav ter predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij, kot so ZN, EU ter Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Govorili bodo o preprečevanju dostopa teroristom do jedrskih materialov in tudi o nesreči japonske jedrske elektrarne v Fukušimi ter ukrepih za preprečevanje podobnih nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.