Svet
17 ogledov

Ozdravitev možgansko mrtvega najstnika

Ni povsem jasno, ali so razlike v možganih vzrok ali posledica posameznikove spo Žurnal24 main
Najstnik, ki so ga po hudi nesreči razglasili za možgansko mrtvega, si je opomogel, potem ko so njegovi starši zaprosili za drugo zdravniško mnenje in ga niso izključili z naprav.

Takrat 17-letni Steven Thorpe je v hudi avtomobilski nesreči utrpel grozljive poškodbe, v kateri je eden od udeležencev umrl. Zdravniki so Stevenovim staršem povedali, da si ne bo več opomogel in naj razmislijo o darovanju njegovih organov, preden bi izklopili aparate, ki so ga ohranjali pri življenju. Namesto tega je oče zasebno zdravnico Julio Piper najel za drugo mnenje, piše The Telegraph. Presenetljivo so zaznali šibke možganske valove, ki so nakazovali na majhne možnosti, zato so se zdravniki tudi odločili, da ga bodo poskusili zbuditi iz kome. Le pet tednov kasneje je bil odpuščen iz bolnišnice skoraj zdrav.

"Če ne bi zaprosili za drugo mnenje, me danes ne bi bilo tukaj"

Steven se je februarja 2008 vozil iz službe domov, ko je prišlo do hudega trčenja z dvema drugima avtomobiloma in pobeglim konjem. En človek je umrl, prav tako konj. Stevena so hitro prepeljali v bolnišnico in kirurgi so opravili kraniotomijo, da bi zmanjšali pritisk na možgane zaradi otekline. A čeprav je bil poseg uspešen, aparati niso zaznali nobenih električnih impulzov, zato so ga razglasili za možgansko mrtvega.

Od odpusta iz bolnišnice pred štirimi leti je imel Steven štiri operacije rekonstrukcije obraza, vključno s popolno rekonstrukcijo nosu in umetno očesno votlino. Prav tako hodi na fizioterapije, da bi izboljšal motoriko v nesreči hudo poškodovane leve roke.

"Resnično edinstven primer"

"Poškodbe Stevenovih možganov so bile zelo kritične in več CT-skeniranj glave je pokazalo skoraj nepopravljivo škodo," so sporočili iz lokalne bolnišnice. "Izjemno redko je, da bolnik s tako obsežnimi poškodbami možganov preživi. Vendar so intenzivna nega in strokovni sodelavci podpirali njegove sisteme v kritičnem obdobju in navdušeni smo, da lahko vidimo, kako si je Steven opomogel in napredoval. To je resnično edinstven primer."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.