Svet
760 ogledov

Pa imamo še en "ne-dokument"

Priština Profimedias
Pojavil se je še en domnevni non-paper glede urejanja odnosov na Balkanu.

Kosovski časnik Koha je danes objavil nov "non-paper", ki naj bi ga domnevno pripravili Nemčija in Francija kot skupno pobudo za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino in končno medsebojno priznanje Kosova in Srbije.

Koha je na svojih spletnih straneh objavil dokument, ki predvideva vzpostavitev "avtonomnega okrožja" na Severnem Kosovu, ki bi bilo del ustavnega reda Kosova, sicer pa bi imelo lokalno samoupravo na gospodarskem, finančnem, kulturnem, šolskem in drugih področjih. Imel bi tudi svojo lastno policijo. Obsegal bi območje mest Zvečan, Leposavić, Severna Mitrovica in Zubin Potok, povzema Tanjug.

Poleg tega bi imela srbska pravoslavna cerkev tam "privilegiran status", Srbija pa bi se na koncu, ko bi ratificirala pravno zavezujoči sporazum, obvezala, da ne bo več nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih in regionalnih organizacijah. Ta prizadevanja naj bi podprli tudi Evropska unija in ZDA, proces pa naj bi se zaključil pred koncem februarja 2022, še povzema Tanjug.

Nemčija zanika

Časnik Koha je sicer opozoril, da avtentičnosti tega "non-paperja" ni mogoče potrditi. Nemški veleposlanik v Prištini Jörn Rode je novico že označil za lažno, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. "Tako imenovani nemško-francoski non-paper, ki ga je objavil Koha, je lažna novica. Morda tak dokument obstaja, a zagotovo ni nemško-francoski," je zapisal na Twitterju.

Dodal je, da Nemčija polno podpira dialog med Beogradom in Prištino, ki poteka pod pokroviteljstvom EU in njenega posebnega odposlanca Miroslava Lajčaka, še povzema Tanjug.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:41 27.april 2021.

    Zaradi razkritja dokumentov so slovenskega pacienta pospremili v oblazinjeno sobo za lajšanje duševnih bolečin . Ali je to razlog ,da ob prazničnem dnevu ni prisoten v javnosti?

  • Tupamaros 13:19 27.april 2021.

    Le sredinec kažem takim lažnim novicam. Ki jih tukaj prodajate.