Svet
67 ogledov

Padala toča v velikosti žogice za bejzbol

Toča v Nemčiji Printscreen Youtube
Izjemno vroče je na celotnem Balkanu, v Bosni in Hercegovini pričakujejo 42 stopinj. Naši severni sosedje so že dočakali ohladitev, v Avstriji pa je vročinski val zahteval prvo smrtno žrtev.

Jugovzhodna Evropa je bila včeraj znova najtoplejši del stare celine, pri čemer je prednjačila predvsem Bosna in Hercegovina. Temperature so tam presegale 40 stopinj Celzija, medtem ko za danes meteorologi napovedujejo še hujšo vročino. V Avstriji je vročinski val zahteval prvo smrtno žrtev.

Danes 42 stopinj

Najbolj vroče mesto v Evropi je bil v sredo Mostar, kjer se je živo srebro povzpelo vse do 40,6 stopinje Celzija. Sledila je Podgorica s 40,2 stopinje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

A po navedbah bosanskih meteorologov pravi tropski udar prihaja šele danes, ko naj bi se temperature povzpele vse do 42 stopinj Celzija. Pričakovati je nove temperaturne rekorde, za praktično celotno BiH pa so zato izdani meteorološki alarmi zaradi potencialnih vplivov vročine na zdravje ljudi.

Tanjug izpostavlja še Ljubljano, ki je z 39,5 stopinje Celzija izmerila najvišjo temperaturo doslej. Z ekstremno vročino pa so se spopadali tudi prebivalci madžarske Budimpešte, kjer so namerili prav tako rekordnih 37,9 stopinje Celzija.

Po kolesarjenju jo je zadel infarkt

V Avstriji medtem v sredo niso padali rekordi, so pa v mestu Neusiedl, ki je bilo najbolj vroče v državi, izmerili 37,7 stopinje Celzija. Kljub temu je vročinski val tam zahteval prvo smrtno žrtev. Po poročanju avstrijskih medijev gre za neko žensko, ki je kolesarila s svojo družino, nato pa jo je, ko so se ustavili na sladoledu, zadel infarkt.

V Nemčiji po neurju že ohladitev

Nevihte pa so ohladitev prinesle Nemčiji. Danes morajo na neurja paziti še ponekod na vzhodu in na jugu države, v petek pa si bodo Nemci lahko oddahnili. Obetajo se jim namreč prijetne temperature do največ 29 stopinj Celzija.

Dele Nemčije so v torek zvečer in v noči na sredo prizadela huda neurja, zaradi katerega so morali med drugim ustaviti številne vlake. Na desettisoče potnikov je bilo več ur ujetih na vlakih in železniških postajah. Nastala je tudi velika gmotna škoda.

V Šanghaju pričakujejo tretji dan nad 40 stopinj

Z vročino pa se ne spopada le Evropa. Vsaj deset ljudi je zaradi izjemne vročine umrlo v Šanghaju, poročajo kitajski mediji. Temperature so v mestu v sredo dosegle 40,8 stopinje Celzija, kar je bil nov rekord. Za danes je znova izdan vremenski alarm, saj naj bi vročina vztrajala na sredini ravni.

V sredo so v Šanghaju tudi prvič v zgodovini izmerili drugi zaporedni dan s temperaturami nad 40 stopinj. Vročinski val bo tudi tam trajal do konca tedna.

O visokih temperaturah in smrtnih žrtvah sicer poročajo tudi iz drugih predelov Kitajske, predvsem iz province Hunan in mesta Chongqing.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.