Svet
7 ogledov

Padale bodo tožbe

Nekatera letala v Evropi so znova v zraku. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Očitki, da je bilo popolno zaprtje evropskega zračnega prostora zaradi vulkanskega prahu napačno, so vse glasnejši. Napovedane prve tožbe. Pri Adrii o tožbi še razmišljajo.

Šef družbe FlyNiki Niki Lauda je potrdil, da že razmišlja o tožbi organizacije za letalsko varnost Eurocontrol. ''Popolno zaprtje evropskega zračnega prostora je bila največja napaka v zgodovini letalstva. Odločitev je bila povsem pretirana in ni bila osnovana na kakršnihkoli dejstvih,'' je prepričan Lauda. Dejal je, da je včeraj sam letel med Dunajem in Salzburgom naravnost skozi oblak in ni imel nobenih težav. Dejal je, da je njegova družba zaradi zapor zračnega prostora utrpela med osem in deset milijonov evrov škode.

Mnenja se krešejo
''Zaprtje celotnega evropskega zračnega prostora za nekaj dni je enako, kot da bi nekoga s prehladom poslali na intenzivno nego,'' meni Fritz Pachowsky letalski inženir in predavatelj na dunajski univerzi, navaja Austrian Independent.

O morebitni tožbi bodo pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways še razmislili.

Nasprotno pa je prepričan Franz Heitmeir iz graške tehnične univerze: ''Situacija je zelo kočljiva. Kolikor vemo, oblak škoduje motorjem, zaradi česar je bila previdnost upravičena.'' Po njegovem mnenju je bila zato varna pot povsem upravičena.

Komisija ni določila zaprtja
Evropska komisija pa zavrača očitke, da je kriva za kaos v letalskem prometu. Evropski komisar za promet Siim Kallas je poudaril, da ni bila Evropska komisija tista, ki je odredila omejitev letenja. Zračni prostor je namreč v pristojnosti posamezne države. So pa evropski prometni ministri včeraj sprejeli ukrepe – zračni prostor so razdelili v tri cone in zamejili, v kateri je letenje dovoljeno.

Vseskozi so poudarjali, da ima varnost prebivalcev absolutno prednost pred ekonomskimi interesi prizadetih podjetij. Škoda nekajdnevne prizemljitve se bo merila v več sto milijonih evrih.

Letalski prevozniki prosijo za pomoč
Združenje evropskih letalskih prevoznikov (AEA), ki združuje 36 letalskih prevoznikov, je zaradi velikih izgub zaradi odpovedi številnih poletov zaprosilo za finančno pomoč. Generalni sekretar AEA Fabio Gamba je poudaril, da si želijo izredno pomoč.

Letalske družbe zaradi zaprtja zračnih prostorov zaradi oblaka vulkanskega prahu po podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) dnevno ustvarijo približno 300 milijonov dolarjev izgube.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.