Svet
20 ogledov

Padec Asada je le še vprašanje časa

Spopadi v Alepu EPA
Nekdanji vodja opazovalne misije v Siriji je prepričan, da je konec režim Bašarja al Asada le vprašanje časa. ZDA medtem opozarjajo pred masakrom v Alepu.

Nekdanji vodja opazovalne misije ZN v Siriji Robert Mood je prepričan, da je padec sirskega predsednika Bašarja al Asada le še vprašanje časa."Naraščanje nasilja, nezmožnost vladajočega režima, da bi zaščitil civilno prebivalstvo, vse to pomeni, da so režimu dnevi na oblasti šteti. Toda ali bo padel čez teden dni ali čez eno leto? Na to vprašanje si ne upam odgovoriti," je dejal.

Ob tem dodaja, da odhod Asada še ne pomeni, da se bo nasilje v državi končala. Nasprotno, razmere se lahko še zaostrijo je prepričan.

Opozorila pred masakrom

ZDA so zaskrbljenost, da bo v mestu Alep prišlo do pokola, izrazile po tem, ko je v javnost prišla informacija, da se vladne sile pripravljajo na ponovno zavzetje mesta s tanki, helikopterji in letali. Kot je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland, ima verodostojna poročila o kolonah tankov, ki se pripravljajo na vdor v mesto, zato Washington skrbi, da bo prišlo do pobojev.

V Alepu sicer že ves teden potekajo hudi boji med uporniki in vladnimi silami. Do četrtka je umrlo okoli 130 ljudi, od začetka vstaje pred 16 meseci pa je nasilje v Siriji terjalo že skoraj 20 tisoč življenj.

Ne bomo pomagali z orožjem

Nulandova je vnovič zavrnila možnost, da bi ZDA pomagale upornikom z orožjem, ker ne želijo prilivati olja na ogenj, bodo pa opoziciji še naprej pomagale z drugimi sredstvi.

Državna sekretarka Hillary Clinton je pred dnevi izrazila prepričanje, da bo uspelo upornikom sčasoma osvojiti dovolj ozemlja, kjer bodo lahko vzpostavili varna območja, kamor bi lahko prispela ameriška pomoč. Vendar jim ZDA ne nameravajo pomagati z orožjem oziroma ne razmišljajo, da bi nad temi območji vzpostavile prepoved poletov za vladna letala in helikopterje.

Uporniki, ki tudi že krepijo svoje sile, se bodo tako morali boriti sami. Okoli 2000 bojevnikom znotraj Alepa naj bi se že pridružilo prav toliko borcev iz drugih delov Sirije.

Komentarjev 3
  • VSK 11:30 27.julij 2012.

    novinarji pa hlapci zahodnemu režimu in pišejo kar se mora...a vi nimate nobenga kodeksa, časti al pa obraza da bi opravljal svoje delo?!gledaš kakšna druga poročila pa čist druga zgodba...

  • VSK 11:29 27.julij 2012.

    jst tud!

  • Oseba_ 10:05 27.julij 2012.

    kdo je kriv za vse to, kaj mislite, katera država ? Jaz si mislim katera....