Svet
13 ogledov

Padec možganov se dogaja že po 45-em

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Znanstveni izsledki kažejo, da začnejo možgani pešati prej, kot smo mislili doslej. Pri Britancih so ugotovili podobne značilnosti slabšanja spomina med 45. in 49. letom. Po 65. letu se sposobnosti možganov manjšajo še hitreje, a tedaj je to bolj očitno pri moških kot pri ženskah.

Po izsledkih raziskav, ki jih navaja spletni Daily Mail, so predvsem sposobnosti pomnjenja oziroma spomin po 45 letu starosti precej podvrženi pešanju. To je precej zgodnejše obdobje, kot je kazalo doslej. V obširni študiji so namreč znanstveniki ugotovili, da spomin, razumsko mišljenje in možnost primerjave ne začnejo šepati šele pri starosti 60 let, ampak že v srednjih letih. Ugotovitve so pomembne, saj bi lahko pomagale pri želji mlajših, da še do časa urijo svoje možgane ter jim pomagajo z bolj zdravim življenjem, izsledki pa bodo koristili tudi medicini.

Ker se prebivalstvo v povprečju stara, bo do leta 2035 že četrtina Britancev starejših od 65 let, navaja Daily Mail. Zato znanstveniki opozarjajo, da bo "staranje" možganov postalo pomemben izziv tega stoletja.

Že v srednjih letih se spomnimo vedno manj besed

Do rezultatov so sicer prišli na podlagi raziskav francoskega središča za epidemiološke raziskave in raziskave javnega zdravja ter britanskega University College iz Londona. Opravljali so jih na vzorcu 7.000 ljudi, raziskave pa so trajale 10 let. Sodelovali so londonski uslužbenci, ki so bili ob začetku projekta stari med 45 in 70 let.

Med meritvami so primerjali sposobnosti spomina, obseg besedišča, možnost poslušanja in vidnega dojemanja.

Med testi, ki so jih sodelujoči morali reševati, so bili na primer pisanje besed na črko s. Sodelujoči so morali napisati čim več besed, vse, ki se začenjajo na črko s in ki so se jih v tistem trenutku spomnili.

Komentarjev 1
  • raviotar 16:45 06.januar 2012.

    Se ne strinjam s tole raziskavo. Dandanes je vse več primerov, ko na žalost nima kaj pešati, ker je "obseg besedišča, možnost poslušanja in vidnega dojemanja" že v štartu sila skromno.