Svet
19 ogledov

Padla Gadafijeva rezidenca

Libijski uporniki v Gadafijevi trdnjavi Reuters
Po srditih spopadih je upornikom v Tripoliju uspelo prodreti skozi obzidje močno okrepljene rezidence Moamerja Gadafija, kjer sedaj rušijo njegove kipe in ropajo stavbe. Libijski voditelj je medtem po telefonu kramljal s predsednikom ruske šahovske zveze.

Po poročanju svetovnih agencij je upornikom popoldan uspelo najprej prodreti skozi prvi obrambni pas posestva Bab al Aziziya, kjer so Gadafijevi privatni prostori in vojašnica. Kasneje so padle vse ovire v notranjost in trdnjavo so preplavile uporniške množice, ki so si dale duška s streljanjem v zrak, uničevanjem in ropanjem.

Za zdaj ni jasno, ali se v Bab al Aziziyi skriva tudi Moamer Gadafi, za katerim so se v zadnjih dneh izgubile vse sledi. Priče sicer poročajo, da je v Tripoliju trenutno precej mirno.

Boril se bo do konca

Polkovnik, ki je več kot 40 let s trdo roko vladal z nafto bogati državi na severu afriške celine, tudi v najhujših časih ostaja zvest tradiciji ekcentričnih potez. Tako je danes popoldan iz neznane lokacije poklical predsednika ruske šahovske zveze Kirsana Iljumžinova in mu povedal, da je še vedno v Tripoliju ter da je z njim vse v najlepšem redu. Kot je po besedah Iljumžinova še dodal diktator, nima načrtov po begu iz mesta in se je pripravljen boriti do konca.

Iljumžinov je pojasnil, da ga je pravzaprav poklical najstarejši Gadafijev sin Muhammad, nato pa je slušalko predal očetu.

Bab al-Aziziya | Avtor: Reuters Reuters
Hudi boji v prestolnici Tripoli so sicer preko dneva divjali tudi v okolici  hotela Rixos, ki je še vedno v rokah vladnih sil in so tam nastanjeni tudi številni tuji novinarji. Nad Tripolijem se vije gost dim.

Vodja evropske diplomacije, Catherine Ashton je danes dejala, da uporniki nadzirajo 80 odsotkov mesta. Zveza Nato je medtem zanikala, da bi bil Gadafi njihova tarča, prav tako pa v organizaciji trdijo, da ne vedo, kje je.

Zmeda: Saif na prostosti

Tuji novinarji, zbrani v hotelu Rixos v Tripoliju, so ponoči doživeli presenetljiv obisk. Oglasil se je namreč sin polkovnika Gadafija Saif Al Islam, za katerega so uporniki v nedeljo trdili, da je prijet.

Prijetje so potrdili celo na Mednarodnem kazenskem sodišču, kjer so za Saifom Al Islamom izdali mednarodno tiralico.

"Upornikom smo zlomili hrbtenico. Šlo je za past. Pošteno smo se jih lotili, tako da zmagujemo," je povedal novinarjem.

Gadafijev sin Saif Al-Islam. | Avtor: Reuters Reuters
Po poročanju Reutersa je novinarje peljal v očetovo trdnjavo Bab Al Azizijah, televizija pa je pokazala posnetke njegovega rokovanja s podporniki.

Novinarju BBC je na vprašanje, ali je polkovnik Gadafi še v Tripoliju, odgovoril: "Seveda."

Kot je še povedal, provladne sile zmagujejo bitko za prestolnico.

Pred tem so v javnost prišla poročila, da je njegov brat, Gadafijev najstarejši sin Mohamed Gadafi, ušel iz hišnega pripora, v katerega so ga spravili uporniki.

Medtem ko mednarodna skupnost že razmišlja, kako izpeljati prehod oblasti od Gadafija k novi, prehodni vladi, pa bitk za Tripoli kot kaže tako še ni konec. Eno ključnih težav naj bi predstavljala ravno močno utrjena baza privržencev Gadafija Bab Al Azizijah.

Komentarjev 6
  • Marjan Valič 12:01 24.avgust 2011.

    Gadafi.se.nebori.če.se.skriva

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:50 23.avgust 2011.

    Nota Lovesong@Da ni tebi vročina škodvala??

  • Nota Lovesong 10:50 23.avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji http://stateofterror.blogspot.com or http://stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z SKORUMPIRANIM KRALJEM(Obamov sluga v Evropi ali resnica zakaj se je Norveška spremenila v enega najbolj umazanih medrasnih stranišč na svetu ...prikaži večtu in ne samo v Evropi)...kakor v Arizoni je šlo prav tako na Norveškem za takoimenovo "afterlife"(v drugem življenju) bando katero je podkupila(kakor Gadafi v Libiji) sama kraljeva krona. To pomeni da so zveste privržence delavske stranke ministra Stoltenberga enastavno podkupili( privržencem delavske stranke in njihovim družinam je Norveška država izdala nove osebne dokumente in jih rasporedila po tujini kjer so jih čakale posesti plačane z državno gotovino pridobleno od naftne industrije - največ po Australiji). Breivik nikoli ni zagrešil streljanja je pa ravnal po navodilih države glede terorizma ali bombe(država ga je podučila in oskrbela z teroristično akcijo). Norvešk