Svet
204 ogledov

Padla odločitev, kdo bo na čelu britanske vlade

Liz Truss Epa
Dosedanja britanska zunanja ministrica Liz Truss je bila danes izvoljena za novo vodjo britanskih konservativcev in bo zdaj od Borisa Jonhsona prevzela tudi vodenje vlade. Na strankarskem glasovanju je Truss premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka.

V nagovoru po objavi izida glasovanja je Liz Truss dejala, da bodo izpolnili obljube, ki so jih dali volivcem. Napovedala je drzen načrt za zmanjšanje davkov in spodbuditev gospodarske rasti, ki ga bodo predstavili v prihodnjih dneh, ter dodala, da bodo na volitvah čez dve leti znova premagali opozicijske laburiste.

"V kampanji sem zagovarjala konservativne vrednote in tudi vladala bom tako," je dejala ter izpostavila nizke davke in osebno odgovornost.

Manj kot 60-odstotna podpora

Kot je danes v Londonu sporočil sir Graham Brady, vodja odbora 1922, ki organizira strankarske volitve, je za Liz Truss glasovalo okoli 57 odstotkov članov stranke, za Rishija Sunaka pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke.

Kot poroča BBC, zmaga dosedanje zunanje ministrice ni bila tako prepričljiva, kot so napovedovali. Od kar so v stranki leta 2001 spremenili pravila glasovanja nihče ni bil izvoljen z manj kot 60 odstotki glasov članov stranke. Boris Johnson jih je leta 2019 dobil dobrih 66 odstotkov.

Liz Truss bo na čelu stranke in vlade nasledila Johnsona, ki je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil 7. julija, medtem ko je na premierskem položaju ostal do izvolitve naslednika oziroma naslednice. Truss je Johnsonu ostala zvesta do konca in se mu je danes v govoru po izvolitvi tudi zahvalila. "Boris, izvedel si brexit, porazil si (nekdanjega vodjo laburistov) Jeremyja Corbyna, začel si cepljenje in se zoperstavil Vladimirju Putinu," je dejala.

Za nasledstvo se je potegovalo osem kandidatov. Najprej so konservativni poslanci izbor skrčili na dva, o katerih so se nato od začetka avgusta po pošti izrekali člani konservativne stranke.

Liz Truss bo v torek odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo imenovala na čelo vlade. Običajno srečanje kraljice z novim premierjem poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa so želeli 96-letni kraljici, ki ima v zadnjem času težave z zdravjem, prihraniti pot v London.

Prva naloga povezana z draginjo

Truss je v ospredje svoje kampanje postavila znižanje davkov. Med prvimi nalogami, s katerimi se bo morala v vlagi premierke spopasti, bodo draginja - inflacija na Otoku je na letni ravni že presegla 10 odstotkov - in zlasti visoke cene energentov.

V njeni ekipi naj bi glede slednjih po poročanju BBC že več tednov pripravljali paket pomoči. Ta vsebuje več opcij, ena naj bi bila tudi zamrznitev cen energentov.

Pomemben izziv, ki je pred novo vodjo konservativcev, bo tudi poenotiti stranko, ki so jo v času Borisa Johnsona zaznamovala precejšnja razhajanja. Da se mora stranka 100-odstotno poenotiti za Liz Truss, je danes dejal tudi odhajajoči premier Johnson in dodal, da ima njegova naslednica dober načrt za spopadanje z draginjo.

Tudi njen protikandidat za vodenje stranke Sunak je po porazu pozval k enotnosti. Na Twitterju je zapisal, da so konservativci ena družina, ki mora stati za novo vodjo.

Novi vodji vladajoče stranke je čestital tudi vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, ob tem pa opozoril, da so vse, kar torijci lahko pokažejo po 12 letih vodenja države, "nizke plače, visoke cene ter kriza zaradi življenjskih stroškov".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.