Svet
13372 ogledov

Padla odločitev: ustavlja se javno življenje

Covid-19 koronavirus Profimedia
Britanski premier Boris Johnson je napovedal popolno ustavitev javnega življenja v Angliji.

Ukrepi bodo začeli veljati ob polnoči, je sporočil britanski premier Boris Johnson. Napovedal je, da so tedni, ki so pred njimi, "najtežji doslej", a meni, da gre za "zadnjo etapo bitke". 

Boris Johnson | Avtor: Epa Epa
Šole se bodo zaprle, šolanje na daljavo pa bo potekalo vse do sredine februarja. Izpitov ob koncu leta ne bo. Univerze bodo svoje programe izvajale na daljavo. Odprti ostajajo vrtci. 

Ustavlja se javno življenje. Državljani lahko svoje domove zapustijo le v primeru točno določenih izjem. Večinoma gre za nujne opravke, kot so nakupovanje živil, zdravil in zdravstvenih pripomočkov ...  Restavracije lahko dostavljajo hrano ali ponujajo hrano za s sabo.

Zapirajo se golf igrišča, teniška igrišča, amaterski ekipni športi niso dovoljeni.  

Johnson je v televizijskem nagovoru državljane pozval, naj spoštujejo pravila. 

Življenje se ustavlja tudi na Škotskem

Podobno so se odločili tudi na Škotskem. Premierka Nicola Sturgeon je pojasnila, da so se za to odločili zaradi porasta okužb z novim koronavirusom. Javno življenje se ustavlja z jutrišnjim dnem. Škoti bodo morali do konca meseca ostati doma, z izjemo nujnih opravkov. 

Polovica vseh novih primerov okužbe na Škotskem je okužb z novim sevom. "Soočamo se s strmo naraščajočim trendom okužb in ne gre za pretiravanje, ko rečem, da sem glede trenutnih razmer bolj zaskrbljena, kot sem bila kadarkoli od marca," je poudarila. 

V Združenem kraljestvu so v ponedeljek že sedmi dan zapored zabeležili več kot 50.000 novih primerov okužb, navaja BBC. 

avstrija covid | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrija podaljšuje veljavnost ukrepov

V Avstriji bodo popolno zaprtje podaljšali za en teden, torej do 24. januarja. Večina trgovin, lokalov, restavracij, frizerjev in drugih podobnih storitvenih dejavnosti bo sedaj zaprtih še do najmanj 24. januarja. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober pa danes še ni želel točno odgovoriti, ali se bodo šole odprle 18. ali 25. januarja. Je pa pred tem Wöginger potrdil, da bo zaprtje države trajalo do 24. januarja. Na vprašanje, ali velja to tudi za šole, pa je odgovoril, "da, zaprtje je zaprtje".

V Avstriji so za božič rahlo sprostili ukrepe, nato pa jih spet zaostrili, da bi s tem zajezili širjenje novega koronavirusa. V povprečju pa so v zadnjem tednu dnevno potrdili po skoraj 2000 novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 1642 novih okužb, umrlo je še 33 ljudi. Trenutno imajo okoli 20.700 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 2321 bolnikov s covidom-19, kar je 94 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi je 368 bolnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 22:39 04.januar 2021.

    Po angleških standardih smo mi potem ze 3 mesece ustavljeni.