Svet
1881 ogledov

Pahor prejel odlikovanje, ki so ga pred tem le trije na svetu

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Predsednik Borut Pahor se je v ponedeljek v New Yorku sestal s predsednikom Moon Jae-inom in si z njim izmenjal državni odlikovanji.

Predsednik Borut Pahor, ki je v nedeljo prispel v New York na splošno razpravo svetovnih voditeljev ob začetku 76. zasedanja Generalne skupščine ZN, se je v ponedeljek v prostorih misije Južne Koreje sestal s predsednikom Moon Jae-inom in si z njim izmenjal državni odlikovanji.

Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poroča, da je Moon pozdravil prizadevanja Slovenije za odprtje veleposlaništva v Seulu že v letošnjem letu, saj bosta državi prihodnje leto slavili 30. obletnico diplomatskih odnosov. Urad predsednika Južne Koreje je sporočil, da je Moon izrazil upanje, da bo novo veleposlaništvo igralo pomembno vlogo pri promociji medsebojnega razumevanja med obema državama in ljudmi ter bo krepilo medsebojno trgovino.

Pahor je ob tem predlagal skupna prizadevanja za širitev sodelovanja na področju transporta in logistike, še posebej z uporabo slovenske luke Koper, kakor tudi trgovine in investicij. Južno Korejo je opisal kot pomembnega regionalnega partnerja Slovenije in dejal, da se lahko obe strani veliko naučita druga od druge, je korejskim novinarjem povedala Moonova tiskovna predstavnica Park Kyung-mee.

Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, pa je Moon napovedal, da bodo resno preučili možnosti za odprtje korejskega veleposlaništva v Sloveniji. Zagotovo pa naj bi v Ljubljani v kratkem začelo delovati korejsko gospodarsko predstavništvo. Področje, kjer vidijo možnost sodelovanja, je tudi projekt posodobitve jedrske elektrarne Krško in pri gradnji dodatnega reaktorskega bloka. 

Pahor je ponovno potrdil podporo Slovenije mirovnemu procesu med Korejama in Moona ob tej priložnosti povabil na uradni obisk v Slovenijo. Korejski predsednik je po navedbah Pahorjevega urada vabilo sprejel

Izmenjala sta si odlikovanja

Pahor je predsednika Južne Koreje odlikoval z najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije, z redom za izredne zasluge, in sicer za neomajno privrženost procesom sprave in mirnega sožitja na Korejskem polotoku in za krepitev prijateljskih vezi med Slovenijo in Južno Korejo. Korejski predsednik je prvi državnik iz Azije, ki je prejel najvišje odlikovanje Republike Slovenije, izpostavljajo v Pahorjevem uradu.

Predsednik Moon pa je slovenskemu predsedniku podelil odlikovanje Velikega reda Mugunhwa za njegov prispevek k dialogu in razumevanju med narodi in državami. Gre za najvišje odlikovanje vlade Južne Koreje, ki se podeljuje predsedniku države, lahko pa ga dobijo tudi njihove soproge in voditelji držav zaveznic Južne Koreje. Ime nosi po nacionalnem cvetu Južne Koreje, ki ima velik kulturni pomen v korejski zgodovini. Odlikovanje se podeljuje za izjemne zasluge v interesu promocije razvoja in varnosti Južne Koreje. Doslej so to odlikovanje prejeli le trije svetovni voditelji, in sicer španski kralj ter predsednika Avstrije in Kolumbije, izpostavljajo v predsednikovem urad.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • flash 23:53 21.september 2021.

    Ste prepričani, da ni slučajno bila Severna Koreja ??? Glede na to, da sta z Jay Jayom že 30 LET "bivša" komunista.

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 13:35 21.september 2021.

    On lahko dobi le priznanje za vestno uporabo koke, priznanje da je podaril edinega asa ko smo ga imeli pred Hrvati - vstop v Evropo, in za najbolj bizarne izjave kar jih je bilo kdaj izrečeno v Sloveniji kot na ...prikaži več primer da od plače 3300 EUR ne more živeti in da ga rešujejo prihranki

  • Doreen_Bruck 12:30 21.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦