Svet
5 ogledov

Pahor zanika pogojevanje ZDA

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
WikiLeaks: objava diplomatskih depeš ZDA se je začela. Na dan so prišli zanimivi podatki o dogovorih, kupčijah in prikrivanjih vidnejših voditeljev sveta.

Zberite različne informacije o visokih uradnikih ZN in veleposlanikih držav članic Varnostnega sveta, tudi o generalnem sekretarju ZN Ban Ki Moonu, podatke o kreditnih karticah, biografske informacije, njihova gesla za komunikacijske sisteme ... Takšna navodila so lani od državne sekretarke Hillary Clinton dobili diplomati v New Yorku, Rimu, na Dunaju ter 33 drugih ameriških veleposlaništvih.

Balažic zanikal pritiske
V enem izmed zaupnih dokumentov piše, da so ZDA od Slovenije zahtevale, da mora sprejeti zapornika iz Guantanama, če se želijo njeni vodilni srečati z Barackom Obamo. Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je danes to zanikal. Dejal je, da pritiskov za sprejem zapornikov ni bilo ter da depeše ne poznajo. Dodal je še, da ni nobena skrivnost, da bo šel premier Pahor verjetno drugo leto na obisk v ZDA, točneje v Silicijevo dolino. Tako kot številne druge države tudi vrh slovenske politike obsoja to, da so dokumenti prišli oziroma prihajajo v javnost. Komentirali jih bodo, ko bo znano, kaj točno piše v njih.

11 tisoč od 250 tisoč dokumentov, ki jih bo WikiLeaks objavil v naslednjih dneh, nosi oznako zaupno. V objavljenih dokumentih bodo odstranjena nekatera imena oseb ali podatki, zaradi katerih bi bil lahko kdo v nevarnosti.

Pahorjev kabineta zanika
Skoraj 1000 dokumentov naj bi se nanašalo na Slovenijo. ZDA naj bi srečanje z Obamo pogojevale z zapornikom iz Guantaname. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da v vseh "dosedanjih formalnih in neformalnih pogovorih niti predsednik Obama, niti predstavniki ZDA niso nikoli povezali sprejema zapornikov iz zapora v Guantanamu z obiskom pri njem, niti z nobenim drugim vprašanjem. Prav tako premier Pahor ali predstavniki Slovenije tega pričakovanja niso nikoli izrazili ali izpostavili."

Med drugim dokumentacija obsega naslednje zapise oziroma opise dogodkov:

Putin – alfa samec, Sarkozy – cesar brez oblačil ...
- V enem izmed dokumentov je zabeleženo resno opozorilo Nemčiji, če bo poskušala izvršiti nalog za aretacijo agentov Cie, ki so ugrabili nedolžnega človeka z enakim imenom, kot ga ima osumljeni terorist, in ga več mesecev zasliševali v Afganistanu.

- Italijanski premier Silvio Berlusconi po mnenju ameriških diplomatov postaja nekakšen predstavnik ruskega premierja Vladimirja Putina v EU. Berlusconi je opisan kot človek norih zabav, Putin pa kot alfa samec, ki ne zmore obvladati lastne neobvladljive birokracije.

Berlusconiju je bilo sicer namenjenih še precej ostrih besed. Ameriški diplomati, ki so bili v stiku z njim, so ga opisali kot nesposobnega in neučinkovitega voditelja moderne Evrope. Zaradi pogostega ponočevanja in nagnjenja k zabavam naj bi bil italijanski voditelj deležen premalo spanja. Sklicujejo se na zabave, ki se jih je 74-letnik udeležil v razkošni vili v mestu Arcore pri Milanu. Po večerjah na srečanjih naj bi se domnevno šli razne seksualne igrice.

Berlusconi se je po poročanju italijanskih medijev se je na pisanje WikiLeaks odzval s smehom, medtem ko je francoski zunanji minister Franco Fratini uhajanje informacij označil za 11. september diplomacije. Kljub temu je prepričan, da to ne bo poškodovalo italijansko - ameriških odnosov.

- Predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja so označili za cesarja brez oblačil, nemška kanclerka Angela Merkel pa si po njihovem ne upa tvegati.

- Savdski kralj Abdulah naj bi Američane prepričeval, da napadejo Iran. Depeše razkrivajo tudi, da Al Kaida še vedno dobiva največ denarja iz savdskih virov.

- Vodstvo kitajske komunistične partije naj bi ukazalo hekerske napade na spletne strani podjetja Google.

Washington objavo dokumentov ostro kritizira. TUKAJ si lahko ogledate, koliko dokumentov se nanaša na posamezno državo. Podatki se ves čas posodabljajo.
Do zdaj je znano, da se na Slovenijo nanaša 947 spisov.

Večina objavljenih dokumentov izvira iz časa po 11. septembru 2001, nekateri pa segajo do leta 1966.

- Ker mu niso dovolili postaviti šotora v času zasedanja Generalne skupščine ZN oziroma obiskati prizorišča terorističnih napadov 11. septembra 2001, naj bi libijski predsednik Moamer Gadafi zagrozil z odstopom od dogovora, da pošlje oplemeniteni uran v Rusijo.

- Po ameriškem raketiranju oporišč Al Kaide v Jemnu naj bi predsednik Jemna Ali Abdulah Saleh generalu Davidu Petraeusu dejal, da bo njegova vlada še naprej trdila, da je Jemen sam bombardiral teroriste, ker so se bali razkritja, da sodelujejo z Američani.

- Barack Obama naj bi bil bolj naklonjen vzhodnim državam kot zahodnim. V dokumentih se zapisi nanašajo še na nadaljevanje ameriške vojne proti terorizmu, ukrepanje proti iranskemu jedrskemu programu, strah pred nevarnostjo izraelskega napada na Iran, odnose med velesilami, pri čemer je EU prikazana kot "drugorazredna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.