Svet
13 ogledov

Paket sprejet po dnevu streznitve

1/28
Žurnal24 main
Grški parlament je sprejel vladne varčevalne ukrepe za izhod iz hude javnofinančne krize. Protesti se nadaljujejo. Vlada ne odstopa od ukrepov, za katere se je dogovorila z EU in IMF.

"Grčija je na robu brezna," je opozoril grški predsednik Karolos Papoulias, potem ko so med sredinimi protesti ugasnila tri nedolžna življenja.
"Odgovornost, da ne stopimo v praznino, iz katere ne bo vrnitve, je na plečih vseh nas," je še dodal predsednik.

Tudi danes so se na ulicah Aten nadaljevali protesti okoli 10 tisoč ljudi, vendar pa so bili v primerjavi z včerajšnjimi dogodki zelo mirni.

Posebnih opozoril za slovenske državljane, ki potujejo v Grčijo, ne bo. Svetujemo le, da se izogibajo centrom večjih mest, kjer je glavnina protestov, je povedal Uroš Mahkovec, vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ.

Včeraj smo poročali, da so trije ljudje zgoreli v poslopju podružnice banke Marfin Agnatia na trgu Omonia, potem ko so zamaskirani neznanci vanj odvrgli več molotovk.

Dva moška in noseča ženska, vsi so bili uslužbenci omenjene banke, so se iz goreče stavbe poskušali prebiti na balkon, vendar so med tretjim in četrtim nadstropjem zaradi dima izgubili zavest, tako da jih je zajel ogenj.

Gasilci mesta nesreče niso mogli pravočasno doseči, ker so jih protestniki obmetavali s kamenjem. Poleg banke so protestniki zažgali še stavbo neke druge finančne ustanove.

Žrtve pomirile razvneta čustva
Na stotine razjarjenih demonstrantov je poskušalo v sredo popoldne vdreti v grški parlament, vneli so se hudi spopadi med protestniki in policijo, ki so jih vendarle uspeli potisniti nazaj. Ko se je med demonstranti razširila novica o žrtvah, se je stanje pomirilo. V večernih urah je bilo na ulicah Aten mirno.

Vlada vztraja pri ukrepih
"Vsi smo pripravljeni plačati izredno velik politični davek. Od načrta ne odstopamo niti za korak," je med sredino parlamentarno debato zatrdil finančni minister George Papaconstantinou.

Grški parlament je danes varčevalni paket potrdil. Socialistična stranka PASOK na čelu s premierjem Georgeem Papandreujem ima 160 od 300 glasov v parlamentu, tako da sprejem zakona ni bil ogrožen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.