Svet
10 ogledov

Pakistan: atentat na ministra

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Neznanci so v središču pakistanske prestolnice Islamabad ustrelili tamkajšnjega ministra za manjšine Shahbaza Bhattija. Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani.

Kot poroča Reuters, so slednji sporočili, da so ministra ubili zaradi nasprotovanja zakonu o bogokletnosti.

Ubili so ga blizu tržnice
Policija je sporočila, da se je atentat na ministra zgodil blizu tržnice. Bhatti je bil sicer edini minister v vladi, ki je bil kristjan.

"Prva poročila pravijo, da so ministra napadli trije moški. Ubit je bil s kalašnikovko, ampak trenutno še poskušamo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo,"
je dejal prvi policist v Islamabadu Wahud Durrani.

Tiskovni predstavnik tamkajšnje bolnišnice je dejal, da je minister utrpel več strelnih ran.

So ga ubili zaradi bogokletnega zakona?
Bhatti je bil sicer eden izmed največjih zagovornikov sprememb bogokletnega zakona. Slednji je v državi v veljavi od 19. stoletja z namenom, da se zaščiti islamsko vero.

Vsak, ki tako kritizira islam in preroka Mohameda, po zakonu stori zločin in mu grozi smrtna kazen. O samem zakonu se je sicer v javnosti veliko govorilo novembra lani, ko je sodišče neko kristjanko zaradi bogokletnosti obsodilo na smrtno kazen.

Liberalni pakistanski politiki in organizacije za zaščito človekovih pravic so prepričani, da je zakon diskriminatoren do manjšin v državi.

Zaradi zakona so sicer najbolj zaskrbljeni kristjani, saj menijo, da jih zakon ne brani. V celotni pakistanski populaciji je sicer dva odstotka kristjanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.