Svet
15 ogledov

Pakistan preizkusil dve raketi

Žurnal24 main
Pakistan je danes uspešno preizkusil raketi, ki lahko nosita jedrsko in konvencionalno orožje.

Vojska je preizkusila raketi gaznavi z dosegom 290 kilometrov in šahen 1, ki lahko tarče zadane tudi do 650 kilometrov. Obe sta med preizkusom uspešno zadeli tarči, je sporočila pakistanska vojska.

Preizkus si je ogledal pakistanski premier Jusuf Raza Gilani, ki je mednarodno skupnost ob tem pozval, naj Pakistan prizna kot jedrsko silo in ji omogoči dostop do civilne jedrske energije. "Čas je, da svet prizna Pakistan kot de jure jedrsko silo z enakimi pravicami in odgovornostmi," je dejal Gilani.

Preizkus so si poleg Gilanija ogledali tudi predstavnik generalštaba pakistanske vojske, general Tarik Madžid in drugi visoki vojaški in civilni predstavniki.

Pakistanske rakete so namenjene predvsem zaščiti v primeru morebitne konfrontacije s sosednjo Indijo - raketa šahen 1 bi lahko dosegla tudi indijsko prestolnico New Delhi. Kljub temu današnji preizkus naj ne bi povzročil nove napetosti, saj jih obe državi izvajata redno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.