Svet
7 ogledov

Pakistan sprožil ofenzivo proti talibanom

Pakistanska vojska je ofenzivo proti talibanskim skrajnežem sprožila tudi v okro Žurnal24 main
Pakistanska vojska je na območju okrožja Buner na severozahodu države, kjer poskušajo svoj vpliv razširiti talibani, sprožila kopensko in zračno ofenzivo.

Kot so sporočili v pakistanski vojski, so vojaki in pripadniki obmejnih sil vstopili v Buner, v akciji pa so tudi bojna letala. Okraj Buner je od glavnega mesta Pakistana Islamabada oddaljen manj kot 100 km. Več tisoč ljudi pa je medtem zapustilo svoje domove. Zahodni politiki so izrazili zaskrbljenost nad dejavnostjo talibanov na tem območju.

V pakistanski vojski so že pred tem sporočili, da so bojna letala danes bombardirala domnevna skrivališča skrajnežev v gorovju nad Bunerjem. Lokalne oblasti pa so pred vdorom vojske v Buner razglasile policijsko uro. Arhar Abas, predstavnik pakistanske vojske, je dejal, da je njihovo poslanstvo izgnati talibane iz okrožja Buner.

 

Mirovni sporazum

Pakistanska vlada in talibani so lani podpisali mirovni sporazum, s katerim so dovolili uveljavitev šeriatskega prava v večini države, talibani pa bi v zameno odložili orožje. Približno petsto vojakov, ki so se nahajali v Bunerju, pa je kršilo ta mirovni sporazum.

To okrožje leži okoli 75 kilometrov južno od doline Svat. Pakistanska vlada je februarja pristala na uvedbo šeriatskega prava v Svatu, s tem dogovorom s skrajneži pa je poskušala končati dve leti upora. Kljub temu je po navedbah pakistanskih oblasti v začetku aprila med štiristo in petsto skrajnežev vdrlo v Buner in s tem kršilo februarski dogovor. Talibanski skrajneži naj bi nadlegovali in terorizirali lokalno prebivalstvo in tudi v Bunerju poskušali uvesti šeriatsko pravo.

Ofenziva že v nedeljo
Pakistanska vojska je že v nedeljo ofenzivo proti talibanskim skrajnežem sprožila tudi v okrožju Spodnji Dir, prav tako na severozahodu države. To operacijo je že sklenila, v njej pa je umrlo med 70 in 75 skrajnežev, pa tudi 10 vojakov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.