Svet
12 ogledov

Pakistanskega klerika oprostili krivde

Koran Shutterstock
Pakistansko sodišče je danes zavrglo obtožbe proti lokalnemu islamskemu kleriku, ki je bil osumljen, da je potvarjal dokaze, da bi najstniško kristjanko obtožili bogoskrunstva.

Klerika so prijeli, ker naj bi duševno zaostali deklici v torbo podtaknil strani Korana skupaj z zažganimi papirji, da bi jo tako obtožili bogoskrunstva.

Najstnico Rimšo Masih so aretirali avgusta lani, ker naj bi zažgala Koran. V zaporu je preživela tri tedne, dokler niso aretirali klerika lokalne mošeje.

Odvetnik klerika je danes sporočil, da je sodišče v Islamabadu ugodilo prošnji, da se zavrže obtožbe, ker da ni bilo dovolj dokazov proti njegovi stranki. To je pripeljalo do tega, da je sodnik klerika oprostil obtožb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju pakistanskega časnika The Express so tri priče, ki so pričale proti kleriku, svoje pričanje kasneje umaknile in trdile, da jih je policija prisilila, da so pričale proti njemu.

Masihova se je sicer medtem z družino umaknila iz Pakistana in se iz varnostnih razlogov preselila v Kanado. Njen primer je v središče pozornosti postavil pakistanske zakone proti bogoskrunstvu, ki se pogosto uporabijo za osebna maščevanja. Pakistanski kazenski zakonik pa za žalitve preroka Mohameda predvideva celo smrtno kazen.

A pakistanska vlada doslej še ni uspela spremeniti zakonodaje kljub močnim mednarodnim pritiskom, predvsem zaradi strahu pred neodobravanjem islamističnih skupin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.