Svet
16 ogledov

Pakistanski predsednik v bolnišnici

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari novembra 2011 Reuters
Uradno naj bi pakistanski predsednik zaradi blažjega srčnega napada pristal v bolnišnici v Dubaju. Ali gre za kaj hujšega, ugibajo številni mediji, ki namigujejo na možen odstop predsednika.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je imel že pred šestimi leti blažji srčni napad, odtlej pa jemlje zdravila. Po navedbah pakistanskega političnega vrha naj bi bil tudi tokratni sprejem predsednika v dubajsko bolnišnico povezan predvsem z njegovim siceršnjim zdravstvenim stanjem oziroma s težavami s srcem. V bolnišnici naj bi ostal na opazovanju, v Islamabad pa naj bi se vrnil v prihodnjih dneh.

Nič kaj stabilne politične razmere

Govorice o Zardarijevem morebitnem odstopu ne ponehajo in spremljajo tudi sedanje predsednikove zdravstvene težave. V državi, v kateri trenutno precej vznemirjenja povzroča odstop njihovega veleposlanika v Washingtonu, se civilna vlada, ki je na oblasti, spopada s precejšnjimi zahtevami po spremembah. Predstavnik vladajoče stranke predsednika Zardarija je ob tem poudaril, da želijo njegovi nasprotniki z govoricami o odstopu in s pretiravanjem v zvezi s predsednikovim zdravjem destabilizirati državo. Svojo vlogo bi lahko imela tudi vojska, ki je sicer Pakistanu s svojim vladanjem oblikovala večji del njegove 64-letne zgodovine.

Osama bin Laden in ameriški milijoni

V zadnjem obdobju je Pakistan v vse slabših odnosih z ZDA. Najprej je prijateljsko vzdušje skalil uboj ameriškega agenta, ki je v Lahoreju ubil dva Pakistanca. Sledila je še bolj odmevna akcija, v kateri so Američani na pakistanskem ozemlju likvidirali dolgo iskanega Osamo bin Ladna. Dokončno pa so upanje na boljše odnose med Pakistanom in Združenimi državami pokopale obtožbe, da je vrh v Islamabadu vpleten v napade na ameriške cilje v Afganistanu. Američani so sicer Pakistanu predvsem za namen spopadanja s skrajneži v zadnjih desetih letih namenili okrog 20 milijard dolarjev.

Nejasnosti okrog predsednikovega zdravja in ugibanja o morebitih drugih imenih na vodilnih položajih Pakistana vnašajo dodaten nemir v ameriško mednarodno politiko v južni Aziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.