Svet
11 ogledov

Pakt proti Berlusconiju

Fini je dokončno zapustil Berlusconija. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Vodja italijanske opozicije Pierluigi Bersani je predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija pozval naj se pridruži paktu proti Berlusconiju.

Paktu proti Berlusconiju naj bi se pridružile tudi socialne in gospodarske sile v državi, ki želijo sodelovati pri nastajanju novega političnega obdobja v Italiji. Finijevi zaupniki so Bersanijev predlog že zavrnili kot provokacijo in dejali, da Fini ne želi na noben način oslabiti vladajoče koalicije.

Besedni spopad
Fini, ki je pred letom dni skupaj z italijanskim premierjem Siliviom Berlusconijem ustanovil stranko PDL, je v parlamentu v četrtek namreč javno kritiziral njegov avtoritarni način vodenja stranke ter da duši znotrajstrankarski dialg. Takoj ko se je usedel, je oder ponovno zavzel Berlusconi, ki je sicer že nagovoril parlament, in začel spodbijati Finijeve obtožbe.

Končal je z besedami, da če se Fini želi v prihodnje udeležiti strankarske debate, naj odstopi s svojega "vzvišenega" položaja predsednika zbornice. Fini je vstal in odkorakal proti govorniškemu odru, kjer je stal premier in z uperjenim prstom vpil: "Kaj govoriš?! Kaj Govoriš?!...Me boš brcnil ven?!"

Zahtevajo odstop
Severna liga, zaveznica Berlusconija, pa je medtem že zahtevala Finijev odstop s položaja predsednika poslanske zbornice. "Fini je lažnivec. Težava je, če zaseda položaj, za katerega se lahko zahvali desnosredinski koaliciji," je danes ocenil predsednik Severne lige Umberto Bossi. Fini je sicer kasneje dejal, da ne namerava odstopiti s položaja

Zaskrbljenost nad najnovejšim političnim razvojem v Italiji pa je izrazil tudi predsednik države Giorgio Napolitano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.