Svet
1 ogledov

Palinova kos Bidnu

Palinova je popravila slab vtis in se enakovredno kosala z Bidnom. Žurnal24 main
Podpredsedniška kandidata, guvernerka Sarah Palin in senator Joe Biden, sta se prvič soočila na televizijskem dvoboju pred novembrskimi volitvami.

V pogovoru sta ubrala različni strategiji. Joe Biden je napadal predsedniškega kandidata Johna McCaina in ga povezoval z Bushem, Sarah Palin se je branila in popravljala napačni vtis, ki ga je pustila v ameriški javnosti. Na tem mestu je kritizirala nekatere intervjuje, ki jih je opravljala na drugih televizijskih mrežah. Biden je bil ves čas debate zadržan, medtem ko je Palinova poudarjala, kaj vse je dosegla kot guvernerka, da bi potrdila svojo ustreznost za mesto podpredsednice.

Od istospolnih porok do davkov
Soočenje je izpostavilo razlike med obema kandidatoma, oba udeleženca pa sta pri obtožbah na račun predsedniških kandidatov večkrat navedla zavajajoče podatke. Palinova bo sicer morala pojasnjevati republikanskemu vodstvu potrditev Bidnove izjave, da se strinjata glede pravic homoseksualcev. Palinova je sicer zavrnila poroke med istospolnimi partnerji, dovolila pa bi pravice, kot so obiski v bolnišnicah in podobno. Enako je povedal tudi Biden in na koncu dejal, da ga veseli, da med njunimi stališči ni razlik, česar Palinova ni zanikala.

Kandidata sta sicer obdelala nekaj pomembnih vprašanj, čeprav je največ časa minilo v prepirih okrog davčne politike. Palinova je ponavljala, da bo Obama višal davke, Biden pa pojasnjeval, da bosta z Obamo 95 odstotkom Američanov davke znižala bolj kot McCain, ki po Bidnovih besedah namerava dati naftnim podjetjem "štiri milijarde dolarjev novih olajšav".

Biden obziren do Palinove
Glede vprašanja podnebnih sprememb je Palinova poudarila, da se jih na Aljaski najbolje zavedajo, in zatrdila, da debata o tem, kaj jih povzroča, ni koristna, ampak je treba najti rešitve. Biden je poudaril, da je za podnebne dejavnosti kriv človek, in dodal, da problema ni mogoče odpraviti, če se ne pozna vzroka. Demokratski kandidat je bil torej "obziren" do Palinove. Edini izziv, ki  ji ga je postavil, je bilo vprašanje v zvezi z njeno politiko do Iraka. Guvernerka je odgovarjala precej nerodno, da Obamova politika pomeni "mahanje z belo zastavo", Biden pa je poudaril, da bosta z Obamo vojno odgovorno končala v 16 mesecih, medtem ko se pri McCainu ne vidi konca.
 
Palinova je igrala na čustvene karte in poudarjala, da se je znašla v težki vlogi kot mati in guvernerka, in tako celo dosegla, da se je Biden strinjal z njo. Politični veteran je bil precej težka konkurenca a se je izogibal neposrednemu napadanju na Palinovo. Bori se volivce srednjega razreda, zato ni želel delovati vzvišen.  Po drugi strani pa je senator v prednosti zaradi dolgoletnega staža. Vsekakor si je prislužil spoštovanje z iskrenimi in neposrednimi mnenji.

Soočnje si je ogledalo več deset miljonov ljudi. Mnenja o prepričljivosti kandidatov so v večini na strani demokratov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.